Őrizetben Földesi-Szabó üzlettársa + Videó

WL

2012. június 21., csütörtök 04:30, frissítve: csütörtök 11:52

Hazaszállították és őrizetbe vették tegnap a korábban a bécsi reptéren elfogott Jakubinyi Róbertet, akit az ügyészség – minden bizonnyal az Egymásért alapítvány volt vezetője, Földesi-Szabó László vallomásai alapján – vesztegetéssel gyanúsít.

Őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tegnap az osztrák hatóságok által Magyarországnak kiadott Jakubinyi Róbertet, akit vesztegetéssel gyanúsítottak meg – értesült a Magyar Nemzet. A férfi kihallgatását és a kényszerintézkedés elrendelését Balogh Zoltán, a főügyészség szóvivője azzal erősítette meg: a vezető beosztású hivatalos személy által hivatali helyzetével visszaélve elkövetett vesztegetés gyanújával elrendelt eljárásban egy polgári személyt hallgattak ki vesztegetés és más bűncselekmények gyanújával. Balogh a nyomozás érdekeire hivatkozva további részleteket nem közölt, azonban a lap információi szerint a hatóság kezdeményezi Jakubinyi Róbert előzetes letartóztatását.

Azt, hogy Jakubinyit pontosan mi miatt gyanúsították meg, egyelőre nem tudni, ám tény: neve az elmúlt időszakban a legtöbbször az Egymásért alapítvánnyal összefüggésben hangzott el. Állítólag a tavaly nyáron féléves bujkálás után elfogott Földesi-Szabó László, az alapítvány egykori, csempészésért és adócsalásért elítélt vezetője tett rá terhelő vallomásokat. A Magyar Nemzet információi szerint Földesi számos hangfelvételt is a nyomozók rendelkezésére bocsátott, amelyeken mások mellet Jakubinyivel folytatott beszélgetéseit is rögzítette.

Vélhetően ebben az ügyben helyezte a főügyészség előzetes letartóztatásba Gyarmati Györgyöt, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főosztályvezetőjét is. A gyanú szerint Gyarmati és eddig meg nem nevezett társai pénzért elsimították Jakubinyi néhány büntetőügyét. Ezekről ugyancsak Földesi-Szabó tehetett vallomást az ügyészségen.

A Magyar Nemzet szerdán megírta: az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsított Gyarmati György, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főosztályvezetője, akit az Egymásért alapítvány adócsalási ügyével összefüggésben tavaly augusztus 17-én helyeztek előzetes letartóztatásba.

 

További részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Forrás: Magyar Nemzet