Őrökkel küzdenének az igazolatlan órák ellen

WA

2012. április 19., csütörtök 05:19

Egyenruhás iskolaőröket alkalmazhatnak az oktatási intézmények a Belügyminisztérium tervei szerint – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az őrök feladatai közé tartozna, hogy meggátolják az iskola területére való jogosulatlan belépést, a diákok igazolatlan távozását, betartatnák a házirendet, s elfognák azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el. Az országos szülői szervezet máris tiltakozik az elképzelés ellen, az iskolaigazgatók viszont üdvözlik azt.

Mesterházy Ferenc, a budapesti ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola vezetője nagyon jó ötletnek tartja az őrségek felállítását. Szerinte sokat segítenének a lógás és a besurranó tolvajok megfékezésében, miközben a pedagógusokat is megvédenék az őket érő esetleges atrocitásoktól. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha központilag előírják az őrzés-védést, akkor a finanszírozásáról is gondoskodni kellene.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) értetlenül áll az új tervek előtt. Keszei Sándor elnök úgy véli, felháborító, hogy a döntéshozók bizalmatlanok a gyerekekkel szemben, és „rendőrökkel” akarják benn tartani őket az intézményben. Szerinte valójában arról van szó, hogy a pedagógusoknak nincsenek megfelelő nevelési eszközeik, s nem tudnak mit kezdeni a gyerekekkel.

Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek azt mondta, még folynak az egyeztetések az új őrség bevezetéséről, ám a szaktárca csak abban az esetben tud egyetérteni a kezdeményezéssel, ha az iskola maga igényli az őrség felállítását.

Forrás: Magyar Nemzet