Orvosok is érintettek a gigacsalásban

BL

2012. július 11., szerda 20:23, frissítve: szerda 20:23

Vádat emelt a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a hazai egészségbiztosítás történetének eddigi legnagyobb, egymilliárd forintos csalási ügyében, amelyben 13 orvos is érintett – értesült szerdán az MTI Hírcentrum.

Az m1 Híradója úgy tudja, hogy a vádirat szerint a kórházakban dolgozó orvosok 2008 januárja és 2010 májusa között több mint tízezer esetben állítottak ki fiktív vényeket speciális kötszerekre, amelyek felhasználását fiktív bizonylatokkal igazolták. Miskolczi Ivett, a megyei főügyészség szóvivője a Híradónak azt mondta, 24 ember ellen különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat, két kivétellel valamennyi vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását kérték.

A Híradó információi szerint 13 orvos is érintett az ügyben, ötük esetében az ügyészség azt is kéri a bíróságtól, hogy mellékbüntetésként tiltsa el őket foglalkozásuk gyakorlásától.

Idézték Deme Natáliát, a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztályának nyomozóját is, aki márciusban azt mondta, több mint egymilliárd forintot igényeltek vissza a csalásban részt vevők. A fiktív recepteket felíró orvosok öt év börtönt, a csalássorozat kitervelői és végrehajtói pedig akár tizenöt év fegyházbüntetést is kaphatnak – hangzott el a hírműsorban.

Forrás: MTI