Összefogással a kirekesztés ellen

WL

2012. augusztus 2., csütörtök 15:18, frissítve: csütörtök 17:28

A teljes nemzet összefogására van szükség, hogy a romák kirekesztését és a kisebbségek elleni gyűlöletkeltést meg lehessen állítani, s a cigányság, amely a rendszerváltozás legnagyobb vesztese lett, méltó oktatási és foglalkoztatási helyzetbe kerüljön – írta közleményében a Fidesz parlamenti frakciója a roma holokauszt évfordulója alkalmából.
A 70 esztendővel ezelőtti Magyarország saját állampolgárait „másodrendűnek, megbélyegzettnek, kiirtandónak ítélte, és mindent elkövetett, hogy ezt az ítéletet végre is hajtsa” – mondta Frölich Róbert főrabbi hétfőn Nagykanizsán, a roma holokauszt megemlékezésén.

Mint hangsúlyozták, a képviselőcsoport fájdalommal emlékezik a roma holokausztra, mert ennek a napnak az éjjelén több ezer cigányt, főként nőket és gyerekeket gyilkoltak meg az auschwitzi koncentrációs táborban 1944-ben. Mindannyiunk kötelessége, hogy olyan Magyarországot építsünk, ahol senkinek sem kell félnie pusztán azért, mert cigánynak született – szögezte le a Fidesz-frakció a közleményben.

Európai emléknap lehet


A roma holokauszt európai emléknapjának bevezetését kezdeményezte Járóka Lívia (Fidesz) európai parlamenti képviselő. Brüsszelben szerdán kiadott közleményében a magyar EP-tag emlékeztetett arra, hogy augusztus 2. a roma holokauszt nemzetközi emléknapja. Bejelentette, hogy írásos nyilatkozat tervezetét készítette el az uniós képviselő-testületben annak érdekében, hogy az EU-ban is nyilvánítsák hivatalos emléknapnak ezt a dátumot.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ számos országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.

Forrás: MTI