Oszkó: Ezért képes a Fidesz választásokat nyerni

2012. július 9., hétfő 10:22

Önámítás, hogy az emberek egy nagy ellenzéki összefogásra vagy a jelenlegi pártokra vágynának, mert a választók jelentős része minőségileg valami újat akar – mondta el egy lapinterjúban Oszkó Péter. A Bajnai-kormány pénzügyminisztere kijelentette azt is: nincs ellenzéki alternatíva.

Egy új, feltörekvő politikai rétegre és nem egy-két új emberre van szüksége az országnak – mondta Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a Népszabadságnak adott interjújában, egyértelművé téve, hogy a 2014-es választásokra nem akar politikai pozíciót vállalni, vagy kormányzati szerepért versengeni.

A Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere a lap hétfői számában megjelent interjúban közvélemény-kutatási adatokra utalva úgy fogalmazott: önámítás, hogy az emberek egy nagy ellenzéki összefogásra vagy a jelenlegi pártokra vágynának, mert a választók jelentős része minőségileg valami újat akar, és mivel nincs érdemi ellenzéki alternatíva, ezért képes a Fidesz még támogatottságának mélypontján is időközi választásokat nyerni. Szerint ezért új politikai elitre, egy új, feltörekvő politikai rétegre van szüksége az országnak.

A Bajnai Gordon által alapított Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány felügyelő bizottságának elnöke az interjúban azt mondta, a volt miniszterelnök még nem döntött saját mozgalom elindításáról, de szerinte nagyon sokáig ezt a stratégiai döntést nem lehet halogatni. Közlése szerint azért nem vett részt Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció legutóbbi rendezvényén, mert alapítványuk „párttevékenységet nem folytat, pártot nem támogat, pártrendezvényen nem jelenik meg”, és nem Gyurcsány Ferenc „karanténba zárása” lenne a céljuk.

Mikor erről az egykori pénzügyminiszter a Facebookon is hangot adott, még Vágó István televíziós személyiségtől is kapott hideget-meleget a közpolitikai alapítvány. A műsorvezető többek között ezt írta a közösségi oldalon Oszkóéknak címezve: „milyen attitűd ezzel szemben az, hogy néha-néha elmegyek egy tévéműsorba, meghívottként egy-egy rendezvényre (vagy nem), egy kellemes irodában írom a dolgozataimat a »jó kormányzásról«, és eközben az ablakból kitekintve látom, ahogy sebeket ejtve és kapva harcolnak kinn, a terepen a pártok közkatonái és generálisai? És amikor hónapok, évek küzdelmei után végül elkészül a trónus, akkor – engedve a nép óhajának – minden sérüléstől mentesen, tökéletes kondícióban, fanfárok hangjára jól beleülök?”

Forrás: MTI, MNO