Öt éve húzódó holokausztper

Győr Ágnes

Győr Ágnes

2016. február 4., csütörtök 07:00, frissítve: csütörtök 14:02

Tudomásul veszi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az amerikai fellebbviteli bíróság döntését.

A tárcának azonban változatlanul meggyőződése, hogy a Magyarországot, annak egyes szerveit és korábbi magyar állampolgárokat érintő perekben a magyar bíróságoknak kell eljárniuk – nyomatékosította lapunknak a minisztérium arra reagálva, hogy múlt pénteken a Columbia kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság újratárgyalásra visszautalta első fokra azt a pert, amelyet még 2010-ben indított holokauszttúlélők és leszármazottaik egy csoportja a magyar állam, a MÁV, illetve a Rail Cargo Hungaria Zrt. (a MÁV teherfuvarozási cégének jogutódja) ellen.

Mint ismert, a 14 felperes azzal vádolta meg az alpereseket, hogy önként vettek részt a zsidók deportálásában és vagyontárgyaik elkobzásában. Közülük 12-en élték túl Auschwitzot vagy valamelyik más haláltábort. Négyen amerikai, ketten kanadai, heten izraeli állampolgárok, egy közülük pedig osztrák.

A 2010-es keresetben 5 millió dollár (1,4 milliárd forint) vagyoni kártérítést követeltek. 2014. május 9-én az első fokon a Washington D. C. Columbia kerületi szövetségi bíróság úgy határozott, helyt ad Magyarország permegszüntetés iránti kérelmének. Döntésüket azzal indokolták, hogy az 1947-es párizsi békeszerződés már rendelkezett a kárpótlásról. A felperesek fellebbezést terjesztettek elő, ez azonban a Rail Cargóra már nem terjedt ki.

Az NFM tájékoztatása szerint a fellebbviteli bíróság múlt pénteken a nem vagyoni jellegű igények tekintetében helybenhagyta a permegszüntetést, Magyarországgal szemben teljes körben megszüntette az eljárást. A testület döntése alapján azonban a kerületi bíróságnak meg kell majd vizsgálnia, hogy a felperesek mely kereseti kérelmei tárgyában kell további joghatósági vizsgálatot folytatnia. A megismételt eljárásban át kell tekinteni a magyarországi jogorvoslati lehetőségek felperesek által történt kihasználását is, illetve azt, hogy a per lefolytatására az amerikai szövetségi bíróság-e a megfelelő fórum – részletezte a döntés tartalmát az NFM.

Kérdésünkre elmondták azt is, hogy a magyar állam által a per vitelére kötött ügyvédi szerződés alapján az ügyben eljárt nemzetközi ügyvédi irodának (Weil, Gotshal & Manges) 2011 óta összesen mintegy 38 millió forintot fizettek ki.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.04.