Öt napot kapott a Mal

NT

2012. május 21., hétfő 16:25, frissítve: hétfő 16:28

A Veszprémi Bányakapitányság hétfőn határozatban kötelezte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t arra, hogy öt napon belül szüntesse meg az üzemeltetésében álló vörösiszap-tározók porzását.

Hozzátette: a bányakapitányság a 2012. május 16-án és 17-én történt nagymértékű és a környezetvédelmi hatóság lőrintepusztai mérőállomásának adatai szerint a riasztási küszöbértéket lényegesen meghaladó porkoncentráció miatt hozta meg határozatát.

A tározók fedetlensége okozza a legnagyobb gondot

Mint ahogy hírportálunk beszámolt róla, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője pénteken azt mondta, nem a száraztechnológia, hanem a tározók fedetlensége okozza a legnagyobb gondot Kolontár külterületén, ahol a napokban a viharos erejű szél miatt újból extrém magas szállópor-koncentrációt (PM 10) mutattak ki a zöldhatóság február vége óta üzemelő mérőállomása segítségével.

Nagy a bizonytalanság a vörösiszap-katasztrófa miatt kárt szenvedő mezőgazdasági vállalkozások kárenyhítése ügyében, a hiányzó pénz csődközeli állapotot okoz a gazdaságokban. Közben a Magyar Kármentő Alap bizottsága több mint 240 millió forint támogatás kifizetéséről döntött a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely települések részére – közölte a kármentő bizottság elnöke az MTI érdeklődésére.

Forrás: MTI,MNO