Hozzátette: a bányakapitányság a 2012. május 16-án és 17-én történt nagymértékű és a környezetvédelmi hatóság lőrintepusztai mérőállomásának adatai szerint a riasztási küszöbértéket lényegesen meghaladó porkoncentráció miatt hozta meg határozatát.

A tározók fedetlensége okozza a legnagyobb gondot

Mint ahogy hírportálunk beszámolt róla, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője pénteken azt mondta, nem a száraztechnológia, hanem a tározók fedetlensége okozza a legnagyobb gondot Kolontár külterületén, ahol a napokban a viharos erejű szél miatt újból extrém magas szállópor-koncentrációt (PM 10) mutattak ki a zöldhatóság február vége óta üzemelő mérőállomása segítségével.

Nagy a bizonytalanság a vörösiszap-katasztrófa miatt kárt szenvedő mezőgazdasági vállalkozások kárenyhítése ügyében, a hiányzó pénz csődközeli állapotot okoz a gazdaságokban. Közben a Magyar Kármentő Alap bizottsága több mint 240 millió forint támogatás kifizetéséről döntött a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely települések részére – közölte a kármentő bizottság elnöke az MTI érdeklődésére.