Öt órán át vitázhatnak az állambiztonsági múlt feltárásáról

WA, 2012. április 17., kedd 06:35, frissítve: kedd 08:42
Az Országgyűlés kedden az LMP kezdeményezésére több mint öt órán át vitatkozhat az állambiztonsági múlt feltárásáról. A képviselők ezt követően a járások kialakításáról szóló kormányzati elképzeléseket tárgyalhatják meg.
Történészek úgy látják, a legfontosabb annak a tisztázása, hogy ki milyen munkát végzett a szolgálatokon belül. Nem az az érdekes, hogy ki milyen listán szerepelt, hanem hogy ki mit csinált – mondta el Kutrucz Katalin. Kattintson a teljes cikkért.

Az ülésnap reggel kilenc órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd „a feltáratlan állambiztonsági múlt és az elmúlt húsz év morális adósságai” címen kezdődhet vita, amelynek megtartását az LMP indítványára szinte a teljes szocialista képviselőcsoport, valamint húsz jobbikos politikus és Turi-Kovács Béla személyében egy kormánypárti képviselő támogatta. A parlament honlapján elérhető ülésterv alapján 305 perces időkerettel rendelkező vitában a kormánypártok közösen és az ellenzék együttesen 130-130 percben fejtheti ki álláspontját, míg a kabinet félórás vitaindítója után negyedórában reagálhat az elhangzottakra.

Schiffer András, az LMP képviselője korábban arról adott tájékoztatást, hogy a minimálisan szükséges 78 helyett 85 politikus állt a kezdeményezésük mellé. A vita szükségességét azzal indokolta, hogy az állambiztonsági múlt feltárása több mint húsz éve húzódik. Szavai szerint mielőtt a parlament napirendre tűzné az aktanyilvánosságról szóló törvényt, helyes lenne, ha azokról a szempontokról is vitatkoznának, amelyeket figyelembe kell venni a jogszabály megalkotásánál.

Orbán Viktor legutóbb a Demokratikus Koalíció politikusának, a független országgyűlési képviselő Vadai Ágnesnek hozzá intézett írásbeli kérdésére adott válaszában szólalt meg a kérdésben. A miniszterelnök közölte, támogatja, hogy mindenki megismerhesse és nyilvánosságra hozhassa a rá vonatkozó, állampárti titkosszolgálati adatokat, de álláspontja szerint a diktatúra áldozatait meg kell védeni attól, hogy újra áldozatokká váljanak.

Ismert, a Fidesz–KDNP március 19-i frakcióülésén úgy döntött: felkéri a kormányt, hogy május 15-ig dolgozza ki azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a Nemzeti Emlékezet Bizottságának létrehozását.

A fenti vitát követően mindössze egy napirendi pont, a járások kialakításáról szóló kormányzati előterjesztés korábban kezdett általános vitája folytatódhat. A javaslat időkeret nélküli tárgyalásában ezúttal a képviselői felszólalásokra kerülhet sor.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Megújuló energiák, luddita politikusok
Torba Tamás
Mindenki addig akarja eladni az olaját és a földgázát, amíg van valaki, aki megveszi.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása