A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége szabolcsi szervezete és a Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület konzorciumi együttműködésében megvalósuló program célja, hogy szabadulás után segítse az elítéltek visszailleszkedését a társadalomba – mondta Szlovenszki Lászlóné programvezető az MTI-nek.

A bevont fogvatartottak általános iskolai felzárkóztató képzéseken, valamint matematikai ismereteket és kommunikációs készségeket fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt. A rabok számára emellett személyiségfejlesztő, konfliktuskezelő és munkaerő-piaci, illetve tanulástechnikai tréningeket indítanak, de a program lehetőséget nyújt szabadidős tevékenységeken való részvételre is.

A 2014 szeptemberéig tartó programban részt vevő fogvatartottakat az intézetek vezetőinek, nevelőinek és pszichológusainak segítségével választják ki, az egyesület saját mentorai pedig ez idő alatt beszélgetéseket folytatnak az elítéltekkel – tette hozzá Szlovenszki Lászlóné.

A Segítő Kéz 2003 Szociális Egyesület 2011-ben hasonló programot indított: ebben tizenkét, Tiszalökön és Sátoraljaújhelyen fogva tartott elítélt részére biztosítanak munkalehetőséget szabadulás után.