Özönvíz zúdult Magyarországra

BL

2012. július 9., hétfő 17:12, frissítve: kedd 12:53

Villámcsapás okozta tűzhöz, elárasztott pincékhez, épületre dőlt fához riasztották a gyöngyösi tűzoltókat hétfőn délután, miután heves vihar és özönvízszerű eső csapott le a városra és annak környékére; személyi sérülés nem történt.

Antal Erika, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta: Domoszlón villámcsapás következtében kigyulladt egy irodaház villanyórája. A lángokat a helyben dolgozók fékezték meg, majd a tűzoltók vízsugárral hűtötték a felmelegedett épületrészeket.

Gyöngyösön egy ötméteres fa dőlt egy épületre, a tűzoltók láncfűrésszel darabolták fel a törzset. További öt riasztást kaptak arról, hogy a hirtelen lezúduló víz házak pincéjét öntötte el. A helyszíneken megkezdték a szivattyúzást – mondta a sajtóreferens.
Észak-Magyarország több területére is nagy erővel csapott le a hétfői vihar – derül ki az Időkép közvetítéséből. Markazról, Adácsról, Salgótarjánból, Kisköréről és Ózdról is jégesőt jelentettek. Utóbbi településen az átvonuló zivatar hatására 19 fokig hűlt a levegő.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-nek elmondta: délután fél ötig csaknem kéttucatnyi riasztás futott be a katasztrófavédelemhez Abádszalókról, ahol több lakóházat és a posta épületét is megrongálta a hatalmas vihar. Számos családi ház tetőszerkezetét megbontotta és ablakait kitörte a hirtelen lezúduló jégeső, a diónyi méretű jégdarabok – tette hozzá S. Tóth Anikó. Jelezte: az orkán erejű szél a Tisza-tó partján felborított egy fából készült bódét. Az építmény rádőlt három emberre, akik ennek következtében az elsődleges információk szerint könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Forrás: MTI, Időkép