Pálffy Ilona: Megfeszített munka volt

LR

2014. október 13., hétfő 13:38, frissítve: hétfő 13:54

Megfeszített munkát végeztek a választási szervek, a helyi és területi választási irodák munkatársai – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az NVI elnöke megköszönte a választás lebonyolításában részt vevőknek az elvégzett munkát. Mint mondta, az országban rendben lezajlott a 2014. évi önkormányzati és nemzetiségi választás. Hozzátette: még sok helyen dolgoznak, a helyi választási bizottságoknak ma meg kell állapítaniuk a választás eredményét, és továbbítani kell a jegyzőkönyveket a területi választás bizottságokhoz. Az NVI elnöke a választási eredmények érdekességeiről szólva elmondta: a települések 77 százalékában (2448 településen) független polgármestert választottak.

A részvételi arányokról szólva kiemelte: az önkormányzati választáson 44,29 százalék volt a részvétel. A Győr-Moson-Sopron megyei Gyalóka nevű településen a 62 választópolgárból 61 volt szavazni, Tornabarakony 60 választásra jogosultjából 59 szavazott, Bödeházán 41-ből 40. Kiemelkedő még Kisasszonyfa, ahol a 221 választópolgárból 197-en választottak, és Tiszabura, ahol 920-ból 841-en szavaztak vasárnap.

Az NVI elnöke elmondta: a nemzetiségiek megjelenési aránya a települési nemzetiségi önkormányzati választáson 65,14 százalék volt. A legaktívabbak a ruszinok voltak: a választásra jogosultak 78,05 százaléka szavazott, legkevésbé aktívak pedig az ukránok, ott csak 50,38 százalékos volt a részvétel.

Hét településen szavazategyenlőség

Pálffy arról is beszélt, hét településen alakult ki szavazategyenlőség a polgármester-jelöltek között, így ott egyelőre nincs megválasztott polgármester. Ezeken a településeken feltehetően jogorvoslattal próbálják tisztázni, ki is lett a polgármester. Ha a jogorvoslatok lezárulta után is egyenlő lesz az állás, időközi választást kell tartani – ismertette.

A hétfő délelőtti eredmények szerint szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterjelöltek között a Baranya megyei Tengeriben, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fancsalban és Mezőnyárádon, a Nógrád megyei Alsótoldon, a Somogy megyei Mikén és Szorosadon, valamint a Zala megyei Lispeszentadorjánban. Mivel nem sikerült elegendő számú jelöltet választani, időközi egyéni listás választást kell tartani a Baranya megyei Kisbudméron, a Vas megyei Bozzaiban és Mesterházán.

Szavazategyenlőség miatt nem volt eredményes a választás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúr 1. számú egyéni választókerületében, a Pest megyei Pilis 8. számú választókerületében, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári 8. számú választókerületében és Veszprém 3. számú választókerületében. Ott is időközi választást kell tartani, ha a jogorvoslatok lezárulta után is egyenlő szavazatuk lesz a jelölteknek.

Pálffy Ilona arról is tájékoztatott, hogy a hétfő délelőtti adatok szerint három települési nemzetiségi választás volt eredménytelen: Halászteleken a roma, Mezőhegyesen a román, Egerben pedig a ruszin.

Túlhúzódó jogorvoslati idő

Pálffy elmondta, a végleges jogi eredmények megállapítása előtt nem tudnak megalakulni az önkormányzatok képviselő-testületei – bár erre az önkormányzati törvény 15 napot ad –, mert a jogorvoslati idő ezen túlhúzódik. Az NVI elnöke újságírók előtt közölte, ha mindenki kihasználja a jogorvoslatokra rendelkezésre álló határidőket, akkor a végleges jogi eredmény november 10. körül várható. Hozzátette: természetesen azokon a településeken, ahol nem indítanak jogorvoslati eljárást, hamarabb meglesznek a végleges eredmények, és megalakulhatnak a képviselő-testületek.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi törvényben ugyanakkor az áll, hogy a képviselő-testület és a megyei közgyűlés az alakuló ülését a választást követő 15 napon belül tartja meg.

Az NVI elnökétől erre utalva azt kérdezték, melyik törvény az erősebb, tehát mi a helyzet akkor, ha a jogorvoslati eljárás 15 napon túlra húzódik; ekkor hogyan tudnak megalakulni a képviselő-testületek. Pálffy Ilona erre azt mondta, nem tudja eldönteni, melyik törvény az erősebb, de szerinte nem tud megalakulni egy települési önkormányzat, amíg nincs meg a jogerős végeredmény.

Az NVI elnökének tájékoztatása szerint eddig két polgármester-választás eredményét támadták meg jogorvoslattal: a Pest megyei Diósdon és a Bács-Kiskun megyei Nemesnádudvaron. Hozzátette: utóbbinál az egyéni listás és a nemzetiségi választással szemben is jogorvoslattal éltek.

Forrás: MTI