Parlagfű-mentesítésre adnak pénzt

BL

2012. június 12., kedd 19:15

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat döntése alapján 8,4 millió forinttal támogatják az idén a megyében folyó parlagfű-mentesítést, a munkát a pénzügyi alaphoz sikerrel pályázók végzik el – közölte kedden Galó Anita, a megyei önkormányzati hivatal irodavezető-helyettese.

A 2012-ben pályázat útján felosztható 8,4 millió forintból a megyei önkormányzat 6 millió forintot adott, míg 2,4 millió forintot Szolnok várossal együtt a megye 53 településének önkormányzata fizetett be lakosságszám arányosan.

A május 21-ei beadási határidőre 54 érvényes pályázat érkezett be 45 önkormányzattól, négy kft.-től, egy iskolától, valamint négy egyesülettől. Az alaphoz csatlakozott 53 település közül hét településről – Jászapáti, Hunyadfalva, Kengyel, Szajol, Szászberek, Tiszaderzs és Tiszaörs – nem nyújtottak be pályázatot. Az 54 pályázó által igényelt támogatás közel 17 millió forintot tett ki.

A megyei közgyűlés ezért úgy határozott, hogy minden településről egy pályázó kap támogatást, és elsőbbséget kap az önkormányzat által benyújtott pályamunka. Végül 46 pályázat részesül egységesen, arányosan csökkentett 44,11 százalékos támogatásban, mindösszesen 8 411 854 forint összegben.

Amennyiben a nyertes nem tudja vállalni a saját erő összegének megemelését, akkor a csökkentett támogatási összeg ismeretében kérelmezheti a pályázat összköltségének és forrás-összetételének átdolgozását úgy, hogy az elnyert támogatás a teljes költség maximum 75 százaléka lehet, azaz 25 százalék saját erőt mindenképpen biztosítani kell.

Forrás: MTI