Pártállami nyugdíj: vizsgálják a pótlékot

TK

2012. július 20., péntek 05:40, frissítve: péntek 08:17

Még a nyáron megkezdődhet az előkészítése a pártállami rendszerben végzett tevékenységek után egyeseknek még ma is járó nyugdíjpótlékok felülvizsgálatának. Az intézkedés több mint ezerkétszáz embert érint. A konkrét lépések ősszel várhatók – olvasható a Magyar Nemzet pénteki számában.

Néhány hete döntött a parlament a nyugdíjpótlékok felülvizsgálatáról. Katona Gábor, a Jobbik jogalkotási csoportjának helyettes vezetője kifejtette, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság áprilisi kimutatása szerint a leggyakoribb kitüntetés a Szocialista Hazáért érdemrend, amelyet a forradalmi munkásmozgalomban a szocialista társadalmi rend megteremtése érdekében kifejtett tevékenység elismeréséül lehetett kapni. Ezért ma saját jogon 250-nél, hozzátartozói jogon pedig 640-nél is több embernek jár pótlék összesen megközelítőleg évi 150 millió forintos értékben.

Gulyás Gergely fideszes képviselő a lapnak azt mondta, az ügy rendezése nem könnyű, hiszen a ma is járó juttatásokat nem feltétlenül a pártállami rendszer tisztségviselőjeként járó fizetésük, hanem sokszor más munkájuk után kapják az érintettek. Ennek nyomon követése pedig ma már nem megoldható. Gulyás valószínűbbnek nevezte azok kárpótlását, akik a kommunista rendszer alatt akár éveket is börtönben töltöttek. Mindez a Nemzeti Emlékezet Bizottságának feladatkörébe tartozhat majd.

További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.

Forrás: Magyar Nemzet