Kard

Perre megy Kovács Tamás, amiért menesztették

PR, 2012. május 21., hétfő 16:17
A június közepén sorra kerülő vívó Európa-bajnokságon már nem Kovács Tamás irányítja szövetségi kapitányként a kardozókat, mivel megszűnt a poszt, és a szövetség egyoldalúan szerződést bontott vele.

A szakembernek, aki tavaly február elején került vissza a fegyvernem élére, november 30-ig volt szerződése, s mivel a szövetség ellenszolgáltatás nélkül mozdította el posztjáról, most bírósághoz fordul. Füleky András, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) ügyvezető igazgatója az MTI megkeresésére úgy reagált, hogy a szerződésben a felmondást a polgári törvénykönyvre hivatkozva szabályozták, ennek alapján történt meg a menesztés.

„Az lett volna a korrekt, ha június 30-ig, a tisztújításig maradhatok. Véleményem szerint egyébként a sikertelen kvalifikációs sorozat után mindenkinek, az elnökségnek, a szakvezetőknek le kellett volna mondaniuk. Három héttel az olimpiai előtt tisztújítást tartani pedig értelmetlen, ezt áprilisban vagy az olimpia után, szeptemberben kellett volna megtartani” – fogalmazott Kovács Tamás.

„Határozott idejű szerződést csak fegyelmi okra hivatkozva lehet felmondani, de erről az én esetemben nem volt szó. A szövetség azzal érvel, hogy megszűnt a poszt… Én magam azért nem mondtam le, mert nem akartam egyedül elvinni a balhét, a sikertelenséghez ugyanis nagyon sokan hozzájárultak még” – tette hozzá a múlt kedden menesztett kapitány.

Kovács Tamás arról is beszélt, hogy rövid volt az idő, amit a kardozókkal tölthetett, az, hogy a férficsapat lemarad az olimpiáról, gyakorlatilag már tavaly ősszel, a cataniai világbajnokságon eldőlt. „A tavaszi utolsó két verseny, a padovai és a moszkvai már inkább csak a bundáról szólt” – mondta.

Az utolsó selejtezős versenyt követően Kovács Tamás az MNO-nak hangsúlyozta: ma sem döntene másként, a fiatalokra számítana a sorsdöntő világkupán. A szakember a márciusi interjúban úgy fogalmazott: kétségkívül fájó, hogy nem jutott ki a csapat az olimpiára, mert „egy páratlan sorozat szakad meg, de egyszer minden sorozatnak vége lesz. A gyerekek minden munkát elvégeztek, az ő nevükben és a magaméban is mondhatom, hogy tiszta a lelkiismeretünk”.


„Sokat tettek azért, hogy ilyen mélységbe kerüljön a sportág”

A férfi kardválogatott hatodik lett a tavaly októberi vb-n. A londoni játékokra csupán négy vívónak – a tőröző Mohamed Aidának, a párbajtőröző Szász Emesének és Imre Gézának, valamint a kardozó Szilágyi Áronnak – sikerült kvótát szereznie. Egy hosszabb időszakot értékelve a hazai vívósport történéseivel kapcsolatban Kovács Tamás hozzátette: „Ez az elnökség sokat tett azért, hogy szakmailag és morálisan ilyen mélységbe kerüljön a sportág és hogy olyan embereket, mint Gémesi György, Kulcsár Győző vagy én magam, eltávolítson a sportág vezetéséből.”

Kovács Tamás 1980 és 2007 között főtitkári, szövetségi kapitányi és technikai igazgatói feladatokat látott el a vívószövetségben, majd a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója volt, mielőtt visszatért volna a víváshoz. A tőrözőknek 2010 nyara, a párbajtőrözőknek pedig idén február óta nem volt szövetségi kapitányuk. Az irányítást vezetőedzők – Beliczay Sándor (férfi tőr), Solti Antal (női tőr) és Mincza-Nébald Ildikó (párbajtőr) – látják el.

Megállapították, hogy nem indokolt a poszt fenntartása

Füleky András Kovács Tamás szavaira reagálva emlékeztetett rá, hogy az elnökség az áprilisi ülésén meghallgatta a szakmai vezetőknek a kvalifikációs időszakról szóló beszámolóját, de egyiket sem fogadta el, mert azt állapította meg, hogy az elért eredmények elmaradtak a szövetségi elvárástól és az eredeti vállalásoktól is. A vezető testület csalódásként értékelte, hogy egyetlen csapat sem szerzett kvótát, s mivel mind a négy szakvezető azt írta, hogy a feltételek adottak voltak, a kudarcnak csak szakmai okai lehettek.

„Az elnökség ezzel párhuzamosan megállapította, hogy nem indokolt a szövetségi kapitányi poszt fenntartása, mivel az olimpián csak egyéni versenyzők szerepelnek, addig pedig csupán egy Európa-bajnokság van hátra. Mostanra pedig már csak Kovács Tamás töltötte be ezt a posztot, ezért az elnökség felhatalmazott engem mint ügyvezető igazgatót, hogy május 15-i hatállyal mondjam fel a szerződését” – folytatta Füleky András.

Az ügyvezető igazgató szerint áprilisban nem lehetett volna megtartani a tisztújítást, mert márciusra még nem voltak készen a beszámolók, márpedig a közgyűlést egy hónappal a tervezett időpontja előtt kell összehívni. Hogy szeptemberben lehetett volna-e, azon el lehet gondolkodni, de így döntött az elnökség, amely egyébként éppen azért határozott úgy, hogy nem akar a tisztújítás gátja lenni, mert érzékelte, hogy a szövetségnek szakmailag, gazdaságilag és erkölcsileg meg kell újulnia – tette hozzá.

Forrás: MTI
hirdetés
Hegyibeszéd
Elmúlt negyven év
Hegyi Zoltán
Méghozzá úgy elrepült, hogy komoly rácsodálkozással lehet emlékezni, mi minden is történt 1976-ban.
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása