Portik közvetítő lehetett

NT

2012. augusztus 18., szombat 06:40, frissítve: szerda 21:30

A felbujtó és a bérgyilkosok közötti közvetítőnek tartják a nyomozók Portik Tamást a Fenyő-gyilkosság ügyében, akit még nem gyanúsítottak meg a bűncselekménnyel. A férfi számláján eddig három, a kilencvenes években elkövetett leszámolás szerepel.

Az eddiginél is több, a kilencvenes években elkövetett és még felderítetlen leszámolási ügyben is meggyanúsíthatják Portik Tamást. A Magyar Nemzet információi szerint a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának körülményeit vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szakemberei jó ideje egy olyan teória mentén folytatják az eljárást, amely szerint Portiknak közvetítő szerepe lehetett a merénylet megrendelője és végrehajtói között.

Már három ügy a számlán

Az NNI jelenleg három ügyet – a négy halálos áldozatot követelő, 1998 júliusában elkövetett Aranykéz utcai robbantást, Prisztás József két évvel korábbi lelövését, és a Seres Zoltán elleni, 1999-es merényletet – ír a vállalkozó számlájára. A rendőrség szerint Portik ezekben megbízóként szerepelt. Utóbbi bűncselekménnyel hétfőn gyanúsították meg, ugyanezen a napon pedig őrizetbe vették B. Lászlót, akinek terhére róják, hogy õ vezette azt a motorkerékpárt, amely Seres gyilkosát a tahitótfalui helyszínre fuvarozta.

A férfit csütörtökön nem jogerősen előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság. B. László tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz, nyilatkozata szerint Serest nem és Portikot is csak hallomásból ismerte korábban, utóbbira pedig semmilyen terhelő vallomást nem tett.

Portik Tamás

Mint köztudott, az Aranykéz utcai, a Prisztás-, valamint a Seres-gyilkosságban felbujtóként meggyanúsított Portik Tamás neve a V. Lászlóról elhíresült rendőrségi korrupciós botrányban is felmerült. A Heti Válasz úgy tudja, a nyomozás során egyértelművé kezd válni, hogy a Hajógyári-sziget nyár elején letartóztatott ura olajbűnözésből származó pénzeket kezelt. A lap szerint hivatalos rendőrségi feljegyzések tanúskodnak arról, hogy a kilencvenes évek olajszőkítési ügyleteiről elhíresült egykori Energol-vezér Portiknak hatalma van a mulatókirály fölött. A Heti Válasz értesülései szerint V. László  Portik pénzéből építhette ki diszkóbirodalmát. Portik és társai egyébként július 15-én kerültek előzetes letartóztatásba. Sajtóhírek szerint V. László segítségével úszhatta meg eddig a felelősségre vonást Portik Tamás.

 

Egyelőre nem tudni, hogy az említett ügyek vizsgálatának része-e az alvilág egykori prominenseinek megszólítása, vagy azok maguk jelentkeznek információikkal a hatóságoknál, de valószínű, hogy ez vezetett B. László elfogásához is. Bár a Seres-gyilkosság elkövetői a helyszínen hagyták ruháikat, fegyvereiket, motorjukat, a rendőrség nem támasztotta alá tárgyi bizonyítékokkal B. László bűnösségét a bíróságon.

Nem veszik komolyan

A férfi szerepét a Magyar Nemzet értesülései szerint egyetlen tanúvallomás támasztja alá, amely a fővárosi éjszakai élet egykori erős emberétől származhat, és akit ma már nem vesznek komolyan az alvilágban sem.

Fenyő János megölésével elkövetőként gyanúsítja az NNI Jozef Rohácot, a rendőrség szerint társai a szintén felvidéki Ladislav T., és Jozef Hamala voltak. Rohác és Hamala kiadatását a napokban kezdeményezte hazánk Szlovákiától az Aranykéz utcai robbantás miatt. A lap értesülései szerint Hamala évek óta halott, Ladislav T.-nek valószínűleg biztos alibije van a merénylet időpontjára, Rohác pedig semmit nem közöl a nyomozókkal, eddig a vallomást is megtagadta.

A Fenyő-ügyben – bár ebben tárgyi bizonyítékokat is fel tud mutatni a rendőrség – vélhetőleg akkor áll nyilvánosság elé a hatóság, ha a tetteseken kívül sikerül bizonyítani a megbízók bűnösségét is. Egyelőre nem tudni, hogy ha az NNI Portikot tartja a közvetítőnek a Fenyő-ügyben, mikor fogja meggyanúsítani ezzel. Lehetséges, hogy a szakemberek úgy gondolkodnak, a felbujtói körre együtt, egyszerre szeretnének lecsapni.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szombati számában olvashatják.

Forrás: Magyar Nemzet