Puccsra készültek a kormány ellen?

Kovács András

2012. június 27., szerda 20:46

Túl nagy volt a második Orbán-kormány támogatottsága, ezért nem sikerült Olaszországhoz és Görögországhoz hasonlóan elmozdítani a miniszterelnököt – hangzott el a Dombok Budai Polgári Egyesület által szervezett "Kik támadják Magyarországot és miért?" című kiadvány szerdai bemutatóján Pesthidegkúton. A kiadvány szerzői úgy látják, a nemzeti szuverenitás tekintetében helyesen járt el a jobbközép kormány.

Tóth Gy. László elmondta, a világ újrafelosztása zajlik, bár 1989-ben megszűnt a kétpólusú világrend, de nagyot tévedtek azok, akik szerint véget ért az emberiség történelme az Egyesült Államok dominanciájával. Mára köztudott, hogy új nagyhatalmak (Brazília, Törökország, Kína, India) léptek a színre, ezt a helyzetet pedig korábban elképzelni sem lehetett – tette hozzá a politológus. Magyarország beszorulhat két nagyhatalom közé (Németország, Oroszország), amely a történelemben már többször is megtörtént – hangsúlyozta. Tóth Gy. az Orbán-kormány részéről jó lépésnek tartja a keleti nyitást, hosszabb távú céljaink érdekében Oroszországgal, Törökországgal, Kínával és Indiával kell jó kapcsolatokat kiépíteni.

Megváltoznak a gazdaság alapjai

„Ki merem jelenteni, hogy számtalan olyan ok-okozati összefüggés van, amely szerint meg akarták puccsolni az Orbán-kormányt.” Tóth Gy. eme kijelentését arra alapozta, hogy 2010 őszétől több olyan külföldi nyilatkozat hangzott el, amely egyértelműen ebbe az irányba mutatott, de túl nagy volt a mostani kormány támogatottsága, ezért nem lehetett elmozdítani a miniszterelnököt.

A két éve folytatott magyar gazdaságpolitika lényege, hogy a nemzetközi nagyvállalatokat megpróbálja bevonni a közteherviselésbe – hangsúlyozta Lentner Csaba. A közgazdász szerint ezekkel az intézkedésekkel, valamint az állam aktív gazdaságszabályozó szerepével kijelölte a kereteket a kabinet. Ha az IMF tanácsait megfogadtuk volna, akkor nem adóztathattuk volna meg a bankokat, a távközlési cégeket – vélekedett.

Többségi modell

Lentner rámutatott, hogy az EU vált a világ legsérülékenyebb gazdasági térségévé, míg az ázsiai és az amerikai kontinens lényegesen jobban teljesít. Úgy látja, Nyugat-Európa amerikai gazdasági beintegrálása már megkezdődött, ahol az állam szabályozó szerepe jelentősen megerősödött. „A világgazdasági versenyt nem az Európiai Unió diktálja.”

Zárug Péter Farkas szerint a hazai konfliktusok legfontosabb eleme, hogy milyen rendszer épül az Orbán-kormány alatt. Közpolitikai értelemben a kétharmados többség úgy értelmezi a helyzetét, hogy eljött az a pillanat, amikor egy rendszerváltó pártot hatalmaztak föl arra, hogy valamit csináljon a hazai demokráciával – tette hozzá a politológus.

A szakértő úgy látja, egy többségi demokráciamodell jött létre hazánkban, amelyet az ellenzék a „diktatúra kiépülésének” nevezett. A politológus rámutatott arra, hogy az alkotmányos intézmények több esetben szembefordultak a kormány intézkedéseivel, így nevetséges azt állítani, hogy diktatúra épülne hazánkban.