Rejtőzködik a Mansfeld-per ügyésze

A kíméletlen vádbeszédet mondó Mátsik György a budai I. kerületben él

KG

2012. július 23., hétfő 05:00, frissítve: hétfő 15:10

Megtaláltuk Mátsik Györgyöt, aki ügyészként kíméletlen vádbeszédében halálbüntetést kért Mansfeld Péterre. A férfi nyugdíjas éveit a budai I. kerületben éli feleségével – írja a Magyar Nemzet hétfői számában.

Mátsik nem kívánt nyilatkozni az ’56-os megtorlásokban játszott szerepéről, nejével is csak röviden tudtunk beszélni úgy, hogy lakásuk ajtaját végig zárva tartották. Amikor a nőtől megkérdezték a lap munkatársai, hogy férje volt-e a Mansfeld-per ügyésze az elsőfokú eljárásban, visszakérdezett, hogy „Hát mikor volt az?”. A házaspár később, a hét végén már nem is tartózkodott otthon, ismeretlen helyre távoztak.

Mansfeld Péterre azután, hogy nem jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, jogerősen 1959. március 19-én halálbüntetést szabtak ki, ekkor tehát érvényesült a Mátsik által megrajzolt forgatókönyv, amely a 18. életévét éppen csak betöltő fiatal kivégzését eredményezte március 21-én.

Mátsik György 1968. december 31-én kérvényezte áthelyezését a Budapesti Melléktermék és Hulladékgyűjtő Vállalathoz (MÉH), ahol később – a szomszédok tájékoztatása szerint – felső vezetői munkakörben dolgozott. A rendszerváltozáskor vállalkozni kezdett, két cégben is érdekelt volt, amelyek utazásszervezéssel foglalkoztak.

Kahler Frigyes, a Veszprémi Törvényszék büntetőkollégiumának volt vezetője a Mansfeld-ítéletről azt mondta, hogy az erkölcstelen és embertelen volt, a fiatalok által elkövetett cselekményeket konszolidáltabb időkben legfeljebb nyolcévnyi szabadságvesztéssel lehetett volna büntetni.

Részletek a vádbeszédből:

Az elkövetők célja volt az államrend ellen egy újabb ellenforradalom kirobbantása.

Céljuk volt továbbá az is, hogy a bandát, mely politikai célzatból alakult, továbbfejlesztik.

A terrorcsoportnak két vezetője volt, Blaski József és Mansfeld Péter.

Kiemelni kívánom, hogy ezen bűnügyben másképpen kell vizsgálni azt a tényt, hogy a vádlottak valamennyien munkás szülők gyermekei, úgy kell vizsgálni, mint osztályárulókat.

III. rendű Furka László vádlott saját édesanyja ellen emelt fegyvert, Bóna Rezső vádlott tipikus huligán, csavargó, Egei Attila vádlott pedig 13 éves korában röpcédulákat szórt.

Mansfeld Péter Holecz Istvánnal együtt csak éppenhogy toronyórát nem loptak.

Kiemelni kívánom továbbá, hogy politikai síkon nincs fiatal- vagy idősebb korú vádlott.

I. és II. rendű vádlott vonatkozásában a legsúlyosabb büntetést, halálbüntetést indítványozok, míg a többi vádlottak tekintetében súlyos börtönbüntetés kiszabását indítványozom.

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Forrás: Magyar Nemzet