„Rendkívül durva vétséget” követett el Andor + Hang

BL

2012. február 27., hétfő 10:22

Andor László uniós biztos komoly etikai vétséget követett el a múlt héten, amikor nem jelent meg az Európai Bizottság (EB) ülésén, amikor Magyarország kohéziós támogatásáról döntött a testület – mondta a Lánchíd Rádióban hétfő reggel Mohi Csaba.
A hiba, amit Andor László elkövetett, szinte minősíthetetlen – fogalmazott Pelczné Gáll Ildikó néppárti képviselő a Lánchíd Rádiónak nyilatkozva (a beszélgetést a cikk alján hallgathatja meg).

A nemzetközi jogász kifejtette: be lehet terjeszteni egy bizalmatlansági indítványt Andor ellen, melyet ha az Európai Parlament (EP) megszavaz, akkor a végső szót az Európai Bíróságnak kellene kimondani.

Mohi Csaba szerint az egész bizottságot vissza kellene hívni, mert méltatlanná vált feladatára. Hozzátette: az EB-nek rengeteg, az országok közötti ellenérzést sikerült már felszámolnia, de amióta a Barroso-bizottság van, „nem egyéb folyik, mint az értékrend szétzúzása”. Ezzel az eljárással nem egyebet bizonyítottak a bizottság és az egyes frakciók, mint hogy gyűlöletet szítanak bizonyos országok, népek és pártok között. „Ez megengedhetetlen” – szögezte le.


Mohi Csaba aláhúzta, hogy a bizottsági tagok elszakadnak ugyan a nemzeti jogrendtől, de amellett, hogy a hazai jogszabályoknak is meg kell felelniük, van etika is. Szerinte ha egy német vagy francia biztos maradt volna távol a hazáját elmarasztaló döntéstől, be se tehetné a lábát az országába. Így büntetnék „a rendkívül durva etikai vétségét”. Mohi Csaba hangsúlyozta, hogy bár sokan igyekeznek a döntés súlyát kisebbíteni, de az már így is rendkívüli erkölcsi károkat okozott az országnak.

A legfontosabb követelmény egy biztossal szemben, hogy semmiféle pártpolitikai tevékenységet nem folytathat, azokhoz köthető érdekeket nem szolgálhat. Ez a legsúlyosabb vád Andorral szemben, mivel ilyen rendezvényeken vett részt. „Ő maga állította ki magáról a bizonyítványt, hogy alkalmatlan” – fogalmazott. „Ha etikusan viselkedne, a szociálpolitikáért felelős biztos már rég hazatért volna, hiszen az őt a bizottságba küldő pártok támogatottsága elveszett” – tette hozzá Mohi Csaba.

Csaba Lászlót idézve elmondta: „ez a határozat durva és durván sérti az alapvető magyar érdekeket”, miközben Andor arról beszélt, a döntés méltányos. „Ez a határozat jogilag éppoly megalapozatlan, mint az EP hazánkat elítélő nyilatkozata” – hangsúlyozta Mohi Csaba. „Diszkriminatív, rosszindulatú feltételezésekre épül, ráadásul számos más országgal nem foglalkoznak, amelyeknek jóval nagyobb államháztartási hiánya van” – tette hozzá a nemzetközi jogász.

Lázár János a Kossuth Rádióban hétfő reggel arról beszélt, hogy nem tart szükségesnek gazdaságpolitikai irányváltást a magyar kohéziós pénzek folyósításának felfüggesztésére tett európai bizottsági javaslat miatt.

Forrás: Lánchíd Rádió