Visszavonták Schmitt Pál doktori címét + Videó

PR, WL

2012. március 29., csütörtök 20:00, frissítve: csütörtök 23:31

Döntöttek Schmitt Pál doktori címéről a Semmelweis Egyetem szenátusi ülésén. A dél-koreai Szöulból hazafelé tartó köztársasági elnök csütörtök este a frankfurti repülőtéren nem kívánt nyilatkozni. Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúban kijelentette: „a magyar alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen, én pedig ehhez tartom magam”.

Döntöttek Schmitt Pál doktori címéről a Semmelweis Egyetem csütörtökön délután három órakor kezdődött szenátusi ülésén. Nem sokkal este hét óra előtt Tulassay Tivadar, az egyetem rektora az ülést követő sajtótájékoztatón bejelentette: a szenátus visszavonta Schmitt Pál doktori címét.


A testület nagy többséggel – 33 igen és 4 nem mellett – szavazta meg, hogy – mivel Schmitt Pál kisdoktori dolgozata nem felel meg a szakmai-etikai kritériumoknak – az államfő doctor universitatis címét visszavonják.

– A magyar alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen, én pedig ehhez tartom magam – nyilatkozta Orbán Viktor kormányfő a Petőfi Népének a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának csütörtöki döntését követően, de még a szenátus döntését megelőzően. A Bács-Kiskun megyei lap online portálján, a baon.hu oldalon megjelent interjúban a kormányfő arra a kérdésre válaszolva hangsúlyozta ezt, amely azt tudakolta: szerinte le kellene-e mondania posztjáról Schmitt Pálnak. A miniszterelnök a köztársasági elnök személyének sérthetetlenségéről szólva azt is megemlítette: annak tudatában mondja, amit mond, hogy ő már a negyedik köztársasági elnökkel dolgozik együtt. Orbán Viktor Kecskeméten, a Mercedes-gyár avatása előtt adott interjút a lapnak.

 

A hazafelé tartó köztársasági elnök a frankfurti repülőtéren nem kívánt nyilatkozni az MTI Hírcentrumnak a kisdoktori címének visszavonásáról. Az államfő a frankfurti repülőtér kiemelt személyek várójában értesült az egyetem döntéséről. Sajtóhírek szerint Schmitt Pál előbb szeretné megismerni a döntés hivatalos indoklását, azt követően áll a nyilvánosság elé, akár már pénteken. Schmitt Pál államfő várhatóan az esti órákban érkezik haza szöuli látogatásáról.

A külföldi hírügynökségek is beszámoltak róla

Több külföldi hírügynökség a csütörtök esti budapesti bejelentés után perceken belül hírül adta, hogy a Semmelweis Egyetem visszavonta Schmitt Pál köztársasági elnök doktori címét.

Ismert, a SOTE doktori tanácsa indítványozta, hogy vonják vissza Schmitt Pál kisdoktori címét. Schmitt Pál szerdán Szöulban azt mondta, nem mond le a köztársasági elnöki tisztségről. Mint közölte, számára a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság végkövetkeztetése „egyfajta elégtétel”.

Az országnak a jelenlegi nehéz helyzetében olyan köztársasági elnökre van szüksége, aki köztiszteletben áll bel- és külföldön egyaránt – közölte korábban a Professzorok Batthyány Körének elnöksége.

A témával foglalkozik a Hír Televízió Rájátszás című műsora is 20.05-től.

Forrás: Hír TV