Riasztás: bármikor leszakadhat az ég

LM

2012. július 20., péntek 08:40, frissítve: péntek 11:10

Elsősorban az ország északi felében pénteken is várható zápor, zivatar, de a várakozások szerint ezek már gyengébbek lesznek az éjszakai heves zivataroknál – közölte Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.
Másodfokú viharjelzés esetén magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. Az elsőfokú viharjelzés pedig azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt a csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások ötszáz méterre közlekedhetnek.

A meteorológiai szolgálat péntekre tizenhárom megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt. A Tisza-tónál másodfokú, a Balatonnál elsőfokú viharjelzés van érvényben.

Riasztás: hőség a déli megyékben


Pátkai Zsolt meteorológus azt mondta: inkább az esti órákban várhatók záporok, zivatarok, de napközben is lehet csapadék. Pénteken az északnyugati területeken már csak 25 fok körül alakulnak a maximumok, az ország déli, délkeleti területein még akár 30-32 fok is lehet. Ennek megfelelően Békés és Csongrád megyére hőség miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, mivel ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat.

Hűvös hétvége

Szombaton és vasárnap is a hidegfront határozza meg az időjárást. Szombaton több helyen, több alkalommal lehet számítani esőre, vasárnap inkább a keleti területeken várható csapadék. Ekkor viszont lokálisan, rövid idő alatt jelentős mennyiségű eső is hullhat – tette hozzá a meteorológus. Vasárnap országszerte 17-23 fokig melegszik az idő.

A jövő hét elején folytatódik a csapadékos idő, de ezzel együtt egyre melegebb is lesz. A hét közepére a csúcshőmérséklet ismét megközelítheti a 30 fokot – mondta Pátkai Zsolt.

Pusztított a vihar Budapesten


Csütörtök este a heves zivatarok miatt hét megyére: Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye térségére, valamint Budapestre, a legmagasabb, harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Ezt nem sokkal később, másodfokúra mérsékelték. A viharos időjárás miatt országszerte összesen 203, csak Budapesten 56 esethez riasztották a tűzoltókat. Az erős szél fákat döntött az utakra és a kerítésekre, és több esetben megbontotta házak tetejét, továbbá fennakadásokat okozott a vonatközlekedésben is.

Budapesthez hasonlóan a legtöbb gondot a kidőlt fák által megrongált lakóépületek, illetve vezetékek jelentették azokban a megyékben, amelyekre harmadfokú riasztást adott ki az OMSZ. A Nógrád megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, Noskó Zsolt összesen 20 veszélyes, kidőlt fa eltávolításáról számolt be, míg Heves megyében Zelei László, a megyei katasztrófavédelem szóvivője szerint főként a lakóépületek megrongálódása jelentette a fő gondot. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szászbereken továbbá a szél egy, a hétvégi falunapra felállított rendezvénysátrat rongált meg, amely használhatatlanná vált – közölte a megyei katasztrófavédelem.

Forrás: MTI