Riasztás: le fog szakadni az ég

LM

2012. május 2., szerda 18:53, frissítve: szerda 19:07

Szerdán is megdőltek a napi melegrekordok, de a folytatásban változékony időre és heves zivatarokra is számítani lehet – közölte Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

A hosszú hétvégén sorra dőltek meg a melegrekordok, kedden és hétfőn a fővárosban kúszott a legmagasabbra a hőmérő higanyszála, míg vasárnap Győr vitte a prímet, szombaton pedig Körösszakálon mérték a legmelegebbet. A jelenség nem volt egyedülálló, egész Közép-Európa örülhetett a nyári időjárásnak.

Az országos napi melegrekordot (31,7 Celsius-fok) 1952-ben Szolnokon mérték. Ennél most több településen is melegebb volt, a legmagasabb hőmérsékletet (33,3 fokot) két helyen, Bugacon és Törökszentmiklóson mérték.

Az új fővárosi napi melegrekord is csak egy tizedfokkal maradt el az országos csúcstól, Budapest belterületén 33,2 Celsius-fok volt. Ezzel azonban a május 2-i fővárosi melegrekord is megdőlt, amely 1934 óta 30,9 fok volt – mondta a meteorológus.

Viharok kísérik az enyhülést

Jenki Szilvia kiemelte, a következő napokban az eddiginél hűvösebb, változékonyabb tavaszi időre van kilátás. Csütörtökön is több órára kisüthet a nap, ám délelőtt időnként, délután pedig már többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet. Emiatt szórványosan számítani kell záporesőre, zivatarra, néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

Zivatarfelhő térségében erős, időnként viharos széllökések is előfordulhatnak. A változékony idő a következő napokban is folytatódik. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett továbbra is kialakulhatnak helyi záporok. A legtöbb csapadék jövő hétfőn valószínű.

Hétfőig fokozatosan gyengül a nappali felmelegedés, ezáltal megközelítjük az ilyenkor szokásos 20 fok körüli maximum hőmérsékletet. A jelenlegi előrejelzések szerint viszont keddtől ismét néhány fokot emelkedik a hőmérséklet – mondta Jenki Szilvia.

Figyelmeztetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján található figyelmeztető előrejelzés szerint jelenleg tizenkét megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés a heves zivatarok miatt. Csütörtökre hat megye – Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy – kivételével elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Arra hívják fel a figyelmet, hogy kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar, károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében. Csongrád és Bács-Kiskun megyében ezen felül az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt akár több mint 25-30 milliméter csapadék is hullhat.

Forrás: MTI