Rogán Antal a költségvetési vitában mondott vezérszónoki felszólalásában az eddigi kormányzati intézkedések és a büdzsé tervezete közötti folytonosságot emelte ki. Kifejtette: a javaslat számol az árfolyamgát költségeivel, a kamattámogatással, a nemzeti eszközkezelő érdemi működésének megkezdésével pedig segít azoknak is, akik már nem tudják fizetni hitelüket.

A költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitáját megnyitó expozéjában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a jövő évi büdzsé az emelkedés költségvetése lesz. Bővebben>>>

Szavai szerint ez fontos üzenet azoknak, akikre a pénzügyi válság kezdete előtt „rátukmálták” a devizahitelt, és ezért kiszolgáltatottá váltak. Lényegesnek tartotta, hogy megmarad a családi adókedvezmény, azaz hogy a kormány továbbra is elismeri a gyermekvállalás költségeit, illetve hogy amint a kormányváltás óta minden évben, jövőre is megőrzik a nyugdíjak reálértékét. A kormány ezt szerkezeti átalakításokkal érte el, és miután világossá vált, hogy a járulékok nem adnak fedezetet a nyugdíjak kifizetésére, mára egyensúlyközeli állapotba hozta a nyugdíjkasszát.

Rogán: Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér
Rogán: Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér
Rogán kiállt a minimálbér emelése mellett

Amíg az előző ciklusban az önkormányzatok nem kaptak elég támogatást egyre bővülő feladataikhoz, most a feladatok csökkentésével arányosan vonnak el pénzt tőlük – mondta a politikus. Ugyanakkor ez nyit lehetőséget például arra, hogy miután a közoktatás átalakításával minden pedagógus foglalkoztatója az állam lesz, beindítsák az életpályamodellt, rendezzék a tanárok bérét.

Az Állami Számvevőszék szerint maradtak még kockázatok a büdzsében, de a hiánycél tartható. Bővebben>>>

A kormányoldal kitart a tehermegosztás 2010 óta érvényesített politikája mellett – hangoztatta. A frakcióvezető szerint a válságkezelés költségeit továbbra sem lehet csak a családokra terhelni, márpedig a bankok, biztosítótársaságok és egyes multinacionális nagyvállalatok megadóztatása mellett a másik lehetőség a bérek és a nyugdíjak csökkentése lenne, erre pedig nem hajlandók.

Rogán Antal bírálta a progresszív adórendszert szorgalmazó ellenzéket, mondván, hogy ez a családok nagy részének adóemelést jelentene, továbbá kiállt a minimálbér emelése mellett, mondván, ha csökkentik a legkisebb és az átlagos bér közötti különbséget, az azt üzeni, hogy érdemes dolgozni.

Csütörtök délelőtt egyeztet Rogán Antal, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, valamint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormánypártok által megfogalmazott, a munka világát érintő, a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot módosító indítványok konkrétumairól - közölte a Fidesz-frakció sajtóosztálya szerdán az MTI érdeklődésére.


További intézkedések kellenek

A frakcióvezető emellett hangsúlyozta, hogy a költségvetésben további intézkedésekre van szükség a munkahelyteremtés és elsősorban a munkahelyek megőrzése érdekében. A Fidesz javaslatai közül kiemelte, hogy csökkenteni kell a képzetlen fizikai dolgozók, a 25 év alattiak és az 55 éven felüliek, valamint a szülés után a munkába visszatérő nők foglalkoztatásának közterheit. Az utóbbiaknál „a lehető leggálánsabb ajánlatot”, a közterhek megszüntetését is elképzelhetőnek nevezte.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője
Fotó: MTI


Mindezt azzal indokolta, érdekeltté kell tenni a vállalatokat abban, hogy az említett, nehéz munkaerő-piaci helyzetben lévő csoportokhoz tartozókat foglalkoztassanak, a közterhek jelentős csökkentésével elért megtakarítást pedig béremelésre fordíthassák. Szintén érdemi tehercsökkentést és egyszerűsítéseket javasolt az önfoglalkoztató vállalkozásoknak, a kényszervállalkozóknak.

A Költségvetési Tanácsnak nincs alapvető ellenvetése a jövő évi költségvetés megalapozottságáról. Bővebben>>>

Rogán Antal egyébként a kiszámíthatóság szándékával indokolta a költségvetési törvényjavaslat szokatlanul korai beterjesztését. A világgazdasági környezetről pedig azt mondta, hogy bár két évvel ezelőtt sokan azt hihették, véget ért a válság, ezzel szemben mélyült: míg a kormányváltáskor Görögország és Magyarország küzdött nehézségekkel, mára már olyan meghatározó uniós államok is, mint Spanyolország és Olaszország.

Ezért is fontos, hogy a költségvetés – például a hiány alacsonyan tartásával – abból az alapigazságból indul ki: addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér – mondta zárásul a Fidesz frakcióvezetője, szakításként értékelve ezt a szocialista kormányzás „jövőt felélő”, az államadósságot növelő gazdaságpolitikájával.

MSZP: Irreális növekedési tervek

Az MSZP szerint a 2013-as költségvetésben tervezett adóemelések miatt jövőre sem indul be a gazdasági növekedés, ráadásul ezért és a szociális támogatások befagyasztása miatt még több ember szegényedik el. Tóbiás József, a szocialisták frakcióvezető-helyettese a költségvetési javaslat általános vitájában szerdán a parlamentben azt mondta: az idei visszaesés után jövőre a gazdaság stagnálására kell készülni, irreális a kormány 1,6 százalékos növekedési terve.

Tóbiás József bírálta az új adókat: a tranzakciós illetéket egyszerű és igazságtalan pénzbehajtásnak minősítette, amelyet mindenkinek fizetnie kell majd, illetve kifogásolta a távközlési adót és az energiaszolgáltatók jövedelemadójának kiterjesztését, szerinte ezeket egyaránt a fogyasztókra terhelik majd a cégek. Elfogadhatatlannak minősítette a pénzkivonást a felsőoktatásból és a gyógyszerkasszából, és azt is, hogy befagyasztják a szociális támogatások összegét, ami véleménye szerint az elmúlt két évben növekvő szegénység terjedését okozza majd.