Románia magasabb hiányt szeretne

BL

2012. május 3., csütörtök 15:47

Románia újratárgyalná az államháztartási hiánycélt nemzetközi hitelezőivel, úgy, hogy az ne haladja meg a 3 százalékot – derült ki Florin Georgescu román pénzügyminiszter-jelölt nyilatkozatából.

Románia korábban 1,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányban állapodott meg az IMF-fel. A miniszterelnök-helyettesi és pénzügyminiszteri tisztségre jelölt Georgescu – aki jelenleg még a román központi bank kormányzóhelyettese – a beiktatásra váró új kormány első informális tanácskozása után nyilatkozott arról, hogy a Victor Ponta vezette kabinet megoldást akar találni a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak emelésére. Az új kormányt várhatóan hétfőn szavazza meg a román parlament.

A kormánynak azt követően kell pénzt visszaadnia a nyugdíjasoknak, hogy egy alkotmánybírósági döntés jogtalannak minősítette az egészségügyi biztosítás kiterjesztését, így az elmúlt tizenhat hónapban több járulékot vont le a járandóságokból, mint amennyit kellett volna. Emiatt az átlagon felüli nyugdíjak enyhén nőni is fognak. A közalkalmazotti béreket mintegy 15 százalékkal akarják növelni, hogy azok ismét elérjék a 2010-es szintet, amikor a román kormány 25 százalékkal csökkentette a jövedelmeket.

Georgescu leszögezte, hogy az új kormány is tiszteletben tartja a nemzetközi hitelezőkkel szemben vállalt kötelezettségeket, és „szigorúan betartja majd az államháztartási hiánycélt, amelyben az új román kormány meg fog állapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF)”. Hangsúlyozta, hogy az újratárgyalt deficit sem fogja meghaladni a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 3 százalékát. Victor Ponta megbízott miniszterelnök korábban jelezte már, hogy a nyugdíjak helyzetének rendezése lehetséges, de a közalkalmazotti bérek emelése szükségessé teszi a korábban vállalt, 1,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél növelését.

Románia számára tavaly márciusban 5,3 milliárd eurós, kétéves hitelprogramot hagyott jóvá az EU, az IMF és a Világbank. A készenléti megállapodást Románia elővigyázatosságinak tekinti, azaz nem hív le belőle pénzt, mindazonáltal a negyedéves felülvizsgálatokon át kell esnie, a hiánycél módosítását is el kell fogadtatnia a hitelezőkkel.

Forrás: MTI