Schiffer nem ezt várta Gyurcsánytól

Kovács András

2012. szeptember 19., szerda 15:42, frissítve: szerda 17:54

Míg szombaton még az LMP-vel való összefogásról is szónokolt Gyurcsány Ferenc, addig kedden már Fidesz-LMP-együttműködést vizionált. Schiffer András nem várná egy "elszánt, érvelő embertől, hogy egy Fidesz-bérenccel akar együttműködni" – reagált az mno.hu-nak az LMP-s politikus. Az MSZP pedig azután hátrált ki a Gyurcsány-párt mögül az előzetes feliratkozás bojkottjának kapcsán, hogy vasárnap még "valószínű" volt az újbóli egymásra találás.

Felvetődik a gyanú, hogy az LMP azért nem bojkottálja az indítvány tárgyalását, mert „kifizették azzal, hogy eltörlik az ajánlócédula-gyűjtést, ami nagyon nagy problémákat okozott az LMP-nek” – mondta Gyurcsány kedden az InfoRádióban. Feltételezése szerint a Fidesz az előző választáson „közreműködött” az LMP ajánlószelvényeinek összegyűjtésében, és ma is azt vélelmezi, hogy „létezik a Fidesz és az LMP között egyfajta együttműködés”.

Gyurcsány a szombati tüntetésen szónokol
Gyurcsány a szombati tüntetésen szónokol
Fotó: Marjai János / MTI


Schiffer András bízik benne, hogy Gyurcsány a bíróságon is meg tudja védeni az igazát, de elmondása szerint már unja, hogy folyamatosan ilyen kijelentéseket kell kommentálni – mondta el az mno.hu-nak. Az LMP politikusa nem várná egy „elszánt, érvelő embertől, hogy egy Fidesz-bérenccel akar együttműködni”. Emlékeztetett arra is, elég érdekes ívet mutat az, hogy míg szombaton még összefogásról beszélt a volt miniszterelnök, addig kedden már ilyen kijelentéseket tesz.

Ezzel cseng össze Csiba Katalin és Heltai László, az LMP szóvivői szerdai közleménye, melyben cáfolták a bukott miniszterelnök állításait. Megjegyezték: Gyurcsány néhány nappal korábban még együtt akart működni az LMP-vel, amelyről most viszont azt állítja, hogy a Fidesszel működik együtt.

Schiffer András a parlament szeptember 10-i ülésén
Schiffer András a parlament szeptember 10-i ülésén
Fotó: Kovács Attila / MTI

 

Józsa még nyitott volt

A Gyurcsány-párt vezére egyébként Kossuth téri éhségsztrájkját követően arra kérte a „demokratikus ellenzéki pártokat”, hogy bojkottálják a választási eljárási törvény parlamenti vitáját, valamint egy közös október 23-i demonstrációra is javaslatot tett. Az MSZP kezdetben még nem volt elutasító, mivel Józsa István úgy nyilatkozott, testületi döntés ugyan még nem született a kérdésben, de a „dolog súlyát tekintve” valószínűnek tartja ezt a lépést, mivel meggyőződésük szerint a választójogról csak szélesebb társadalmi konszenzus alapján lenne szabad dönteni.

Mint arról az MNO beszámolt, egyelőre biztosan nem fog választási szövetséget kötni egymással az MSZP és a Demokratikus Koalíció, bár sokan a most hétvégi közeledés kapcsán már ennek lehetőségéről írtak. Az mno.hu információi szerint 250-300 szocialista párttag lépett át a DK-ba az éhségsztrájk kapcsán, de ennek ellenére sem várható a gesztusokon túl komolyabb közeledés.

Az LMP egyértelműen elutasította a gyurcsányi ajánlatot: Heltai László, a párt szóvivője közölte, nem kívánják bojkottálni a vitát, ugyanis annak során ki szeretnék fejteni véleményüket. Noha erről majd a képviselőcsoportnak kell határoznia, egyelőre az sem merült fel, hogy a törvényről döntő szavazástól távol maradjanak.

Gyurcsány feladta

Az összefogásba és a bojkottba egyelőre az utolsó szeget az MSZP verte, Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke közleményéből kiderült, hogy a párt országgyűlési frakciója keddi ülésén első olvasatban áttekintette a választási eljárási törvényjavaslat benyújtott változatát. A frakció egyhangúlag úgy döntött, részt vesz a javaslat parlamenti vitájában, képviselni fogja a választási előregisztrációt elutasító csendes többséget, és vitában fogja bebizonyítani, hogy a benyújtott törvényjavaslat veszélyes a magyar demokráciára, így elfogadhatatlan – fogalmazott a képviselő.

Baloldalisággal, reménnyel, erővel növelné bázisát az MSZP egy kiszivárgott stratégia szerint. Meg hazugságokkal és lopással. Maguktól is loptak, de Hobótól is. Megint – számolt be lapunk.

Úgy tűnik, Gyurcsány is feladta az összefogási álmokat, mivel a fönt idézett interjúban arról is beszélt, hogy bár szükségesnek tartaná a demokratikus ellenzéki szervezetek összefogását, nagyobb esélyt lát arra, hogy „az MSZP és az LMP önérdeke miatt” nem lesz együttműködés. Ezzel eldőlni látszik, hogy az MSZP szakadár alakulata egyedül fut majd neki a 2014-es megmérettetésnek, ami a mostani 2-3 százalékos támogatottsági adatokat figyelembe véve nem ígér sok jót a számukra.

Forrás: MNO, MTI