Schmitt Pál kisdoktori címének visszavonását követelte a Hallgatói Hálózat néhány aktivistája, akik ülősztrájkot kezdtek a SOTE rektori hivatalában szerda délután. Az egyetem doktori tanácsa csütörtökön tárgyalja az ügyet.
Bővebben>>>

Schmitt Pál elmondta: „egy pillanatig sem” gondolta, hogy le fog mondani, mivel szerinte nem azért választották a köztársaság elnökének, hogy 20 évvel ezelőtt milyen kisdoktorit írt, hanem „valószínű más egyéb kvalitások miatt”. Leszögezte: a munkáját ezután is „változatlan felelősséggel” végzi. A köztársasági elnök hozzátette: „ez a végkövetkeztetés számomra egyfajta elégtétel: akkor is igazam volt 20 évvel ezelőtt, mert az akkori körülményeknek és előírásoknak megfelelően írtam egy dolgozatot a legjobb tudásom szerint.”

Bontatlanul küldte vissza a jelentést a miniszter

Felbontás nélkül küldte vissza Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Schmitt-jelentést - közölte a Semmelweis Egyetem szerdán az MTI-vel. Az egyetem honlapjára is feltett közlemény szerint a Schmitt-jelentést a Semmelweis Egyetem rektora küldte el az intézményt fenntartó nemzeti erőforrás miniszternek tájékoztatásul, valamint állásfoglalás céljából. A nemzeti erőforrás miniszter illetékesség hiányára hivatkozva felbontás nélkül visszaküldte a tényfeltáró bizottság jelentését – tették hozzá.

„Jóllehet az egyetem álláspontja szerint a fenntartó nemzeti erőforrás miniszter figyelmét elkerülte, hogy a felsőoktatásról szóló törvény értelmében kizárólag az ő joga ellenőrizni az egyetem működésének és a döntéshozatalának a jogszerűségét – valamint ő jogosult kezdeményezni a bíróságnál a kiállított oklevél érvénytelenné nyilvánítását is –, a törvényességi ellenőrzés és a döntéshozatal mellőzésére vonatkozó fenntartói döntést az egyetem tudomásul vette" – áll a közleményben.

Az MSZP népszavazás kiírását javasolja annak eldöntésére, hogy Schmitt Pál maradjon-e az ország köztársasági elnöke. Tóbiás József, a szocialista párt frakcióigazgatója szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján arra kérte a kormányoldalt, támogassák azt az MSZP által január 17-én benyújtott törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a választópolgárok közvetlenül nyilváníthassák ki, méltónak találják-e még a jelenlegi államfőt tisztsége betöltésére. Tóbiás szerint előterjesztésük elfogadása esetén az Országgyűlésnek kellene kiírna a népszavazást Schmitt Pál jövőjéről.

 

Mint azt megírtuk, az államfővel kapcsolatos plágiumgyanú miatt felállított bizottság megállapította: formailag megfelelt a Semmelweis Egyetem doktori eljárása Schmitt Pál kisdoktorijának értékelésekor. A testület ugyanakkor megállapította: az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben.

Korábban a Magyar Nemzet beszámolt arról, hogy az öt tagból álló testület megállapította, hogy az akkori, tehát az 1992-ben hatályos jogszabályoknak és az egyetemi szabályzatnak megfelelt Schmitt Pál dolgozata, ezért nem indokolt a doktori cím elvétele.

A Semmelweis Egyetem rektora még januárban jelentette be, tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezi a sporttudományi kar dékánjánál, kérve, hogy a testület tanulmányozza Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit.

Schmitt Pál kedden a nukleáris biztonsággal foglalkozó szöuli csúcstalálkozón tartózkodott, majd meglátogatta a Samsung Electronics suwoni központját Dél-Koreában.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elfogadhatatlannak tartja, hogy Schmitt Pál kisdoktorija ügyében a Semmelweis Egyetem elődjét terhelné a felelősség. Nagy Dávid, a hallgatói szervezet elnöke azt mondta: nem tiszte megállapítani, hogy Schmitt Pál mennyiben vétkes, de a plagizálást önmagában súlyos tudományos vétségnek tartja. Ugyanakkor azt nem tudja elfogadni, hogy a bizottság megállapítása szerint az egyetem elődjét terhelné felelősség egy ilyen plágiumügyben. Az intézmény Magyarország nemzetközileg elismert alma matere, és felháborító, hogy a bizottság az egyetem jó hírnevét veszélyezteti ilyen megállapításokkal – fogalmazott Nagy Dávid.

 

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az alábbi nyilatkozatot tette közzé: „A Schmitt Pál kisdoktori címével kapcsolatos, minden bizonnyal politikai indíttatású ügy mára nemzetközi botránnyá dagadt, amely súlyos károkat okoz Magyarország és a magyar tudományos közélet számára, abban az esetben is, ha doktori címe nem minősül tudományos fokozatnak, és azt a rendszerváltás előtti idők nem példa nélküli eljárása szerint szerezte meg. A tudomány képviselői és a közvélemény fokozott várakozásától kísért vizsgálóbizottsági jelentés világosan feltárta a tényeket. A történtekért nyilvánvalóan mind a doktori értekezés szerzője, mind a dolgozatot akkor gyorsan és gondatlanul elbírálók felelősek. A politika és a tudomány szereplőinek közös érdeke és felelőssége, hogy ez a magyar tudományra nézve rendkívül hátrányos és Magyarországnak súlyos károkat okozó ügy rövid időn belül megnyugtatóan lezáruljon.”