Schmitt Pál részt vesz a nukleáris védettségi csúcson

TK

2012. március 24., szombat 14:59

Négynapos látogatásra Dél-Koreába utazik vasárnap Schmitt Pál köztársasági elnök – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-vel.

A KEH szombati közleménye szerint Schmitt Pál képviseli Magyarországot a második nukleáris védettségi csúcson, ahol 53 ország állam- és kormányfője és számos nemzetközi szervezet vesz részt.

A csúcstalálkozó témái között a nukleáris terrorizmus megfékezése, a radioaktív anyagok és létesítmények védelme, valamint azok illegális kereskedelmének megakadályozása érdekében tett nemzetközi erőfeszítések állnak – tették hozzá.

A konferenciát követően, szerdán Schmitt Pál találkozik a jelentős magyarországi befektetésekkel, termelőüzemekkel rendelkező Samsung Electronics és Hankook Tire nagyvállalatok vezetőivel, a Doosan ipari vállalat elnökével, valamint ellátogat a szöuli Hankuk Egyetem magyar tanszékére.

Csütörtökön Ri Mjong Bak dél-koreai államfő munkaebéden fogadja Schmitt Pált, ahol várhatóan szóba kerülnek a kétoldalú gazdasági kapcsolatok, illetve a hazánkban tervezett újabb koreai beruházások is.

Schmitt Pál fel kívánja hívni koreai partnere figyelmét a Magyarországon működő dél-koreai vállalatok rendkívül sikeres tevékenységére, és tájékoztatni kívánja a termelőberuházások támogatása érdekében meghozott kormányzati intézkedésekről – közölte a KEH.

A szöuli második nukleáris védettségi csúcson 53 ország állam- és kormányfője vesz részt, illetve az ENSZ, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) és az EU is képviseltetik magukat. A fukusimai nukleáris katasztrófa fényében a leszerelési és non-proliferációs témákhoz képest megnövekedett figyelem irányul majd a nukleáris védettségi szakterület aktuális teendőinek megtárgyalására – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI