Soha nem látott írások a volt miniszterelnöktől

Kovács András

2012. május 17., csütörtök 12:47

Eddig a nagyközönség által nem ismert tanulmányokat is tartalmaz az Antall Józsefről megjelentetett legújabb kiadvány. Gazda István, a könyv egyik társszerzője elmondta, hogy kereskedelmi forgalomba nem kerül a mű, de több helyről is megrendelhetik az érdeklődők.
A kiadványt az Antall József Baráti Társaság szerdai rendezvényén Katona Tamás történész és Kapronczay Károly, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum címzetes főigazgatójának a tolmácsolásában mutatták be.

Antall József néhai miniszterelnök eddig kiadásba nem került írásait is tartalmazza „Az orvostörténész, művelődésszervező és tudományszervező” címmel megjelentett kiadvány – mondta el az MNO-nak Gazda István, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója, a könyv egyik társzerzője. Szintén szerepelnek benne olyan művek, amelyeket más szerzővel közösen jegyzett Antall, amelyeket hasonlóképp nem olvashatott a nagyközönség – tette hozzá. Gazda arra is felhívta a figyelmünket, hogy a kiadvány gyakorlatilag a volt miniszterelnök életművének az összes aspektusát lefedi. Szerepet kapnak a kötetben a volt miniszterelnök muzeológus, orvostörténeti és oktatási témájú tanulmányai is – mutatott rá a szakértő.

500 példányban jelent meg a könyv, de kereskedelmi forgalomba nem kerül, mivel ebben az esetben 7000 forintba kerülne, míg most 3500 forintért juthatnak hozzá az érdeklődök – ismertette Gazda. Szólt arról is, hogy a könyvet a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumtól, valamint a Magyar Tudománytörténeti Intézettől rendelhetik meg az olvasók. „A terveink között szerepel, hogy körülbelül egy év múlva Antall neves tudósokkal folytatott levelezését rendezzük egy kötetbe” – mondta el Gazda. „Arra kérünk mindenkit, ha birtokában van ilyen dokumentumnak, azt juttassák el hozzánk, majd annak feldolgozását követően természetesen visszaadjuk a tulajdonosának.”