Soha nem látott mélységben az MSZP

MNO

2009. április 13., hétfő 17:22

A Magyar Szocialista Párt támogatottsága mindössze 10 százalékon áll a teljes lakosság körében, amelynél alacsonyabbat eddig közvéleménykutatás nem mért. A Progresszív Intézet kutatásából az is kiderül: ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, csak a Fidesz és az MSZP jutna be a parlamentbe.
A Magyar Szocialista Párt támogatottságát láthatóan megviselte Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki, majd pártelnöki posztról való távozása, illetve a kongresszust követő egy-két hét lázas utódkeresése: a párt mindössze 10 százalékon áll a teljes lakosság körében, amelynél eddig alacsonyabbat közvéleménykutatás még nem mért. A Progresszív Intézet legfrissebb közvéleménykutatásának – melynek elkészítésével a Publicus Intézetet bízta meg – másik fő tanulsága, hogy ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, minden bizonnyal kétpárti parlament alakulna a Fidesz és az MSZP részvételével, a kis pártok nem kerülnének be az országgyűlésbe, azonban az Európai Parlamentbe az MDF bekerülne.

A kutatás két szempontból is figyelemreméltó: egyrészt 2500 fő megkérdezésével készült, amely különösen nagy mintának számít, másrészt az adatfelvételt már Gyurcsány lemondása után, március 23-án kezdte meg – szemben az eddig nyilvánosságra hozott adatokkal, amelyek a nagy vihart kavart lépés, az MSZP március 21-i kongresszusa előtt készültek. Így ez a fordulat már tükröződik a pártok támogatottságában.

Háromszor több Fidesz-szavazó

Ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, azon az emberek 62 százaléka venne részt – legalábbis ennyien fejezték ki ebbéli szándékukat. Eléggé valószínű azonban, hogy a tényleges részvétel nem érné el ezt a mértéket; sokakban munkál a demokratikus kötelezettségnek való megfelelni akarás, ami viszont sokszor csak a szándékban jelenik meg, a tettekben nem. Az is látszik, hogy a Fidesz szavazói valamivel eltökéltebbek, mint a szocialista szavazók: előbbiek 92 százaléka ígéri részvételét a szavazáson, az MSZP szavazóinak pedig 82 százaléka kíván voksolni.
A teljes lakosság körében az MSZP támogatottsága jelenleg mindössze 10 százalék, ami a valaha mért legalacsonyabb érték. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség ugyanebben a körben 30 százalékon áll. A kispártok támogatottsága az összes megkérdezett körében 2 százalék alatt van: az SZDSZ és a Jobbik 1 százalék, az MDF pedig 2 százalékot érne el most vasárnap.

4 százalék várja csak a szocialisták győzelmét

Az emberek jelentős többsége, mintegy 64 százaléka azzal számol, hogy ha most lennének a választások, az a Fidesz győzelmét hozná; a Magyar Szocialista Párt győzelmét csak 4 százalék prognosztizálja.

A biztos szavazó pártot választani tudók körében a Fidesz jelentős fölénye egyértelmű: a megkérdezettek 68 százaléka adná voksát Orbán Viktor pártjára, míg az MSZP-re csak 21 százalék. A kispártok nem kerülnének most be a törvényhozásba: az SZDSZ és az MDF 2-2 százalékot kapna, a Jobbik is csak 3 százalékot. Ez tehát azt jelenti, hogy ha most vasárnap lenne a parlamenti választás, kétpárti parlament alakulna a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Szocialista Párt részvételével.

A szocialistákat a 60 év felettiek támogatják

A Fidesz szavazói valamelyest fiatalabbak, mint a szocialista szavazók: az MSZP szavazótáborát több mint 40 százalékban a 60 év felettiek alkotják, míg a Fidesz esetében ez a kör alig 20 százalék felett van. Orbán Viktor pártjának szavazóit 40 százalék felett a 40 év alattiak alkotják. Egyébként általánosságban elmondható, hogy minél fiatalabb valaki, annál bizonytalanabb pártválasztását illetően: míg a 60 év feletti megkérdezettek csak fele nem tudta vagy nem akarta megmondani, hogy melyik pártra adná szavazatát, addig a 40 év alattiak körében 80 százalék felett van a bizonytalanok aránya.

Három EP-párt

Az európai parlamenti választást illetően meglehetősen nagy a bizonytalanság: az összes megkérdezett majdnem fele (47 százalék) még nem tudja vagy nem döntötte el, illetve nem mondja meg, hogy melyik pártra adja majd szavazatát. Ez lényegesen magasabb arány, mint ami az általános országgyűlési választás kapcsán tapasztalható. A pártot választani tudók körében a Fidesz fölénye egyértelmű: míg a legnagyobb ellenzéki pártra 62, addig a szocialistákra csak 25 százalék szavazna. A két nagy párton túl a Magyar Demokrata Fórum szerezne még egy mandátumot az Európai Parlamentben, támogatottsága ebben a körben 5 százalék. Az SZDSZ és a Jobbik nem kapna mandátumot, támogatottságuk 3-3 százalék. A megkérdezettek 59 százaléka ígérte biztosra részvételét a júniusi választáson: ha valóban ennyien vennének részt a voksoláson – amire nagyon kicsi az esély, ezt mutatja a pártválasztás körüli bizonytalanság is –, akkor a Fidesz 15-16, míg az MSZP 5-6, az MDF pedig 1 mandátummal kalkulálhatna.

(Progresszív Intézet, MNO)