Sok évtizedes adósságot törleszt a kormány

PR

2012. május 2., szerda 09:55

Az oktatási államtitkár nem tartja elképzelhetőnek, hogy 2014. január 1-jéig elhalasszák a pedagógus-életpályamodell bevezetését. Erről Hoffmann Rózsa az MR1-Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt szerda reggel.

Az oktatási államtitkár azt mondta: a kormány felismerte a pedagógus-életpályamodell bevezetésének szükségességét. „Úgy látom és úgy remélem, hogy a körülmények adottak lesznek” – mondta Hoffmann Rózsa az eredeti dátumra, a 2013. szeptemberi bevezetésre utalva. Ez akár pedagógusnapi üzenetként is megfogalmazható – folytatta, és azt kérte, bízzanak benne, ez a kormány képes lesz arra, hogy sok évtizedes adósságot törlesszen, és a pedagógusokat olyan pozícióba emelje a magyar társadalomban, amely a munkájuk alapján megilleti őket.

Hozzátette: a kormányzás megkezdése óta kiemelt területe az oktatáspolitikának a pedagóguspolitika. Hoffmann Rózsa szerint csak úgy lehet az oktatásügyet megújítani, ha motivált és jól képzett pedagógusok dolgoznak benne. Ezért tűzték zászlójukra a modellt, amelyet a kormány és az Országgyűlés is elfogadott, és mindmáig érvényes.

Fájlalta, hogy a Széll Kálmán-terv 2.0 mondatait – mint megjegyezte – rosszul interpretálják, ez ugyanis úgy kezdődik, hogy az életpályamodell 2013 szeptemberében lép életbe. Ezt követi az a mondat, hogy ha a makrogazdasági körülmények indokolják, esetleg vizsgálni kell a 2014. január 1-jei, csúsztatott bevezetést – közölte Hoffmann Rózsa.

Az oktatási államtitkár a Nemzeti alaptantervre (Nat) vonatkozó felvetésre megerősítette, hogy bekerülnek Wass Albert művei, illetve Kertész Imre Sorstalanság című regénye. Arra törekedtek, hogy azok a művek, amelyek vitán felül állnak, kerüljenek be az első, ötödik és kilencedik évfolyamon 2013-tól felmenő rendszerben életbe lépő Natba – jelezte az államtitkár.

Átalakítás kell, de nem terveznek bezárásokat

További kérdésre a felsőoktatásról szólva azt mondta: a megszorítás tény, de ebből nem következik, hogy egyetemeket, főiskolákat be akarnak zárni. Átalakításra szükség van, de bezárásokat nem terveznek – erősítette meg az oktatási államtitkár. Mint mondta, át kell gondolni az intézmények képzési szerkezetét, gazdaságos működtetését, és „meg kell tenni azokat az intézkedéseket, amelyek javítanak a helyzeten”. Hozzátette: az intézményekkel napi tárgyalásban vannak, és belátták, hogy nem folytatható így tovább.

A Budapesti Corvinus Egyetem jövőjéről Kis Norbert helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek azt mondta: az intézmény megszüntetése szóba sem jöhet, ám az valóban felmerült, hogy a három agrárkar a Szent István Egyetemhez csatlakozzon. Hoffmann Rózsa a hétvégén szintén cáfolta a Corvinus bezárásáról szóló híreket, és beszélt az újfajta pedagóguspolitikáról is, amely teljesen más alapokra helyezi a tanárok díjazását, ennek kerete – mint mondta – az életpályamodell.

Forrás: MTI