Sokat nyert az ország, az MSZP felelősöket nevez ki

Kovács András

2012. augusztus 19., vasárnap 08:04, frissítve: vasárnap 08:12

Olyan felsőoktatási rendszer létrehozása a cél, amelyben minden diák képes finanszírozni a tanulmányait úgy, hogy az nem jelent vállalhatatlan megterhelést – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúban. A héten ezenkívül befejeződött az aratás és tovább csökkent az ország adósságállománya. Az mno.hu heti összefoglalója.

Néhány év alatt úgy alakítaná át a felsőoktatás rendszerét a miniszterelnök, hogy minden diák maga tudja állni tanulmányai költségeit. Orbán Viktor a Policity.hu-n hétfőn megjelent interjújában megismételte: ellenzi a tandíjat. Hozzátette: a cél egy olyan felsőoktatási rendszer létrehozása, ahol minden, a követelményeket teljesítő diák képes finanszírozni tanulmányait úgy, hogy az nem jelent vállalhatatlan megterhelést.

A kormányfő hangsúlyozta: minél drágább egy képzés, annál inkább el kell nyújtani a visszafizetés idejét, és annál hosszabb türelmi időt kell kérni. Orbán az interjúban beszélt arról is, hogy külön kiadványban foglalja össze az elszámoltatási kormánybiztos eddigi tevékenységét a kabinet. Közben a Jobbik a felsőoktatásra vonatkozó elképzelésekről azt közölte, hogy azzal csak a tehetős családok gyermekei járnának jól.

Hétfőn elindult az új kamattámogatási program, amely a korábbival ellentétben új és használt lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető. A konstrukciót többek között az FHB és az OTP kínálja, de hamarosan további hitelintézetek csatlakozhatnak a programhoz. A Portfolio.hu portál összeállítása szerint a két kamattámogatási rendszer közötti különbségek közül a legfontosabb, hogy a korábbi a hitel futamidejének első 20 évében járt kizárólag új lakásokra, az új kamattámogatás viszont csak a hitel futamidejének első öt évében nyújtható, de új és használt lakások megvételére egyaránt.

Véget ért az aratás

Befejeződött az idei aratás, az előzetesen várt négymillió tonna őszi búza már a magtárakban van. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hétfőn azt mondta: a termés minősége jó, illetve kiváló. Czerván György arról is beszélt, hogy az éves belföldi felhasználást jelentősen meghaladó mennyiség termett, így több mint 1 millió tonna juthat exportra.

Számos rendőri vezető felmentését, illetve kinevezését jelentette be kedden Papp Károly, a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztos. A belügyminiszter a hónap végével, indoklás nélkül visszavonta a Fejér, a Hajdú-Bihar, a Heves, a Pest és a Somogy megyei rendőrfőkapitány megbízatását. Az országos rendőrfőkapitány pedig indoklás nélkül visszavonta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatójának, valamint a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ igazgatójának vezetői megbízását.

Kevesebb az adósság

Választókerületi felelősöket nevez ki mind a 106 körzetben az MSZP. A szocialisták ezzel megkezdik a felkészülést a parlamenti választásokra. Mesterházy Attila pártelnök frakcióvezető csütörtökön elmondta: a választókerületi felelősök többsége az MSZP egyéni jelöltje lehet 2014-ben. Hozzátette: a párt változatlanul ellenzi, hogy a választási részvételt előzetes regisztrációhoz kössék.

A GDP 77,6 százalékára csökkent a második negyedév végére az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága – közölte pénteken a Magyar Nemzeti Bank. A tájékoztatás szerint az adósság az előző negyedév végén 78,9 százalék volt; a csökkenést elsősorban a forint erősödése okozta.

Összesen több mint 400 millió forint értékű sikkasztás és hűtlen kezelés, illetve jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt tett feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Magyar Állami Operaház korábbi gazdálkodása miatt. Bőcz Sándor a Kehi kabinetfőnöke elmondta: a 2007 és 2010 közötti időszak vizsgálata után többek között azt állapították meg, hogy a legnagyobb összegű vagyoni hátrányt okozó szerződéseket Vass Lajos, az Operaház korábbi főigazgatója, illetve Szabó Attila egykori gazdasági igazgató írta alá.