Sokat nyert az ország, az MSZP felelősöket nevez ki

Kovács András, 2012. augusztus 19., 08:04, frissítve: 08:12
Olyan felsőoktatási rendszer létrehozása a cél, amelyben minden diák képes finanszírozni a tanulmányait úgy, hogy az nem jelent vállalhatatlan megterhelést – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúban. A héten ezenkívül befejeződött az aratás és tovább csökkent az ország adósságállománya. Az mno.hu heti összefoglalója.

Néhány év alatt úgy alakítaná át a felsőoktatás rendszerét a miniszterelnök, hogy minden diák maga tudja állni tanulmányai költségeit. Orbán Viktor a Policity.hu-n hétfőn megjelent interjújában megismételte: ellenzi a tandíjat. Hozzátette: a cél egy olyan felsőoktatási rendszer létrehozása, ahol minden, a követelményeket teljesítő diák képes finanszírozni tanulmányait úgy, hogy az nem jelent vállalhatatlan megterhelést.

A kormányfő hangsúlyozta: minél drágább egy képzés, annál inkább el kell nyújtani a visszafizetés idejét, és annál hosszabb türelmi időt kell kérni. Orbán az interjúban beszélt arról is, hogy külön kiadványban foglalja össze az elszámoltatási kormánybiztos eddigi tevékenységét a kabinet. Közben a Jobbik a felsőoktatásra vonatkozó elképzelésekről azt közölte, hogy azzal csak a tehetős családok gyermekei járnának jól.

Hétfőn elindult az új kamattámogatási program, amely a korábbival ellentétben új és használt lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető. A konstrukciót többek között az FHB és az OTP kínálja, de hamarosan további hitelintézetek csatlakozhatnak a programhoz. A Portfolio.hu portál összeállítása szerint a két kamattámogatási rendszer közötti különbségek közül a legfontosabb, hogy a korábbi a hitel futamidejének első 20 évében járt kizárólag új lakásokra, az új kamattámogatás viszont csak a hitel futamidejének első öt évében nyújtható, de új és használt lakások megvételére egyaránt.

Véget ért az aratás

Befejeződött az idei aratás, az előzetesen várt négymillió tonna őszi búza már a magtárakban van. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hétfőn azt mondta: a termés minősége jó, illetve kiváló. Czerván György arról is beszélt, hogy az éves belföldi felhasználást jelentősen meghaladó mennyiség termett, így több mint 1 millió tonna juthat exportra.

Számos rendőri vezető felmentését, illetve kinevezését jelentette be kedden Papp Károly, a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztos. A belügyminiszter a hónap végével, indoklás nélkül visszavonta a Fejér, a Hajdú-Bihar, a Heves, a Pest és a Somogy megyei rendőrfőkapitány megbízatását. Az országos rendőrfőkapitány pedig indoklás nélkül visszavonta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatójának, valamint a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ igazgatójának vezetői megbízását.

Kevesebb az adósság

Választókerületi felelősöket nevez ki mind a 106 körzetben az MSZP. A szocialisták ezzel megkezdik a felkészülést a parlamenti választásokra. Mesterházy Attila pártelnök frakcióvezető csütörtökön elmondta: a választókerületi felelősök többsége az MSZP egyéni jelöltje lehet 2014-ben. Hozzátette: a párt változatlanul ellenzi, hogy a választási részvételt előzetes regisztrációhoz kössék.

A GDP 77,6 százalékára csökkent a második negyedév végére az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága – közölte pénteken a Magyar Nemzeti Bank. A tájékoztatás szerint az adósság az előző negyedév végén 78,9 százalék volt; a csökkenést elsősorban a forint erősödése okozta.

Összesen több mint 400 millió forint értékű sikkasztás és hűtlen kezelés, illetve jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt tett feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Magyar Állami Operaház korábbi gazdálkodása miatt. Bőcz Sándor a Kehi kabinetfőnöke elmondta: a 2007 és 2010 közötti időszak vizsgálata után többek között azt állapították meg, hogy a legnagyobb összegű vagyoni hátrányt okozó szerződéseket Vass Lajos, az Operaház korábbi főigazgatója, illetve Szabó Attila egykori gazdasági igazgató írta alá.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vezércikk
Több mint kvóta
Wiedemann Tamás
Úgy tűnik, Orbánék csendben feladták a küzdelmet a tervezőasztalon amúgy is elvérző kvótaügyben.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 4 db

A hozzászólások mutatása