Somogyot választja Balatonvilágos?

Gulyás J. Attila, 2012. január 28., szombat 14:40, frissítve: szombat 14:40
Eljött az idő a népakarat érvényesítéséhez, dönteniük kell a balatonvilágosiaknak: Veszprém megyében maradnak vagy „átigazolnak” Somogyba.

A Siófokkal csaknem egybeépült, 1200 lelkes község lakói elsősorban azért váltanának megyét, ezzel együtt kistérséget és járást, mert a Veszprém megyei Balatonalmádi, majd a járási központ szerepre kijelölt Balatonfüred nehezen megközelíthető számukra. Almádi lakói évtizedek óta Siófokon intézik a mindennapi ügyeiket, a bevásárlás, az orvosi és a kórházi ellátás, a többcélú kistérségi együttműködés – beleértve az óvoda és iskola közös fenntartását – oda köti őket. Veszprém marasztalná, Somogy fogadná a két megye határán fekvő, balatoni települést.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke a 2007 óta húzódó megyeváltásról a Magyar Nemzetnek a múlt év végén azt mondta: nem változott korábbi álláspontjuk a balatonvilágosiak szándékáról, azt szeretnék, hogy maradjon.

– Tizenkét éve hat Veszprém megyei település került Győr-Moson-Sopronhoz, most Balatonvilágos növelné a veszteséglistát. Fekete Barnabás polgármester évek óta „intenzíven dolgozik az elváláson” – fogalmazott Veszprém megye első embere. Megjegyezzük, rajta kívül Veszprém több prominens személyisége – köztük Rácz Jenő megyei kórházigazgató – is igyekezett jobb belátásra bírni a világosiakat.

Csakhogy azok megyeváltás mellett felsorakoztatott érvei nemigen voltak támadhatók. A magas löszfal aljába települt balatoni községből csak átszállásos autóbuszos utazással lehet eljutni a 25 kilométerre lévő Almádiba, a tó keleti medencéjét megkerülő utazás csaknem egy egész napot igénybe vesz, miközben van olyan világosi utca, amelynek a vége már átnyúlik a település közigazgatási határán túli Siófokra.

A „nyári fővárosként” emlegetett Siófok képviselő-testülete már három éve igent mondott a szomszéd település befogadására, és a Somogy Megye Közgyűlése is egyetértett Balatonvilágos méltányolható érvekkel alátámasztott kérésére. Ugyanakkor Balázs Árpád siófoki polgármester és Gelencsér Attila megyei közgyűlési elnök is arra intett: „ne higgyék, hogy Somogyban a kerítés is kolbászból van”.

Balatonvilágos először 2007-ben kezdeményezte a megyeváltást, ám akkor a helyi képviselő-testület meghátrált, és szembekerült Fekete Barnabással, a Somogyhoz tartozás előnyei mellett időnként harcosan érvelő polgármesterrel. Később a testület túlnyomó hányada belátta: több érv szól a szomszédos Siófokhoz tartozás mellett, mint ellene. Ezek után került sor a vasárnap esedékes helyi népszavazás kiírására.

– Megyeváltó hangulat van a községben, igaz, van egy-két ember, akinek érdeke a zavarkeltés, és nem szeretné, ha érvényes és eredményes lenne a referendum. Döntsön a népakarat – mondta munkatársunknak szombat délelőtt Fekete Barnabás, Balatonvilágos polgármestere.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Alázatos szolgája
Pápay György
Rogán Antal hatékonyan dolgozik, ha nem is az ország, de legalább annak vezetője sikeréért.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása