Spekulációt sejt a kormánybiztos

BL

2012. május 24., csütörtök 15:00

Spekulatív célú földfelvásárlások állhatnak az elszámoltatási kormánybiztos szerint a miskolci székhelyű Tiszacash Termőföld-közvetítő, -fejlesztő és -hasznosító Zrt. jogügyletei mögött; Budai Gyula ezért vizsgálatot rendelt el a céggel szemben, és ugyanezt kéri a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

A politikus csütörtöki tájékoztatásában közölte azt is: álláspontja szerint a Tiszacashsel „szoros kapcsolatban álló” Magyar Termőföld Ingatlanhasznosító Kft. olyan űrlapokkal tesz ajánlatot termőföldvásárlásra, amely több szempontból is sértheti az adatvédelmi törvényt. Ezzel kapcsolatban Budai Gyula állásfoglalásért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordult.

Péterfalvi Attilának címzett levelében azt írta: a vételi ajánlatok megtételére a kft. egy olyan adatlapot használ, amely tartalmazza az ingatlan tulajdonosának nevét, címét, az ingatlanra vonatkozó tulajdonrészi arányt és az ajánlott vételárat. Az ingatlan tulajdonosának „nyilatkoznia kell továbbá arról is, hogy az adott ingatlan hasznosítására milyen formában kerül sor, és mindezeken felül a kft. azt is az adatlapon kívánja megtudni, hogy az érintett tulajdonosnak van-e esetleg másik eladó ingatlana is” – sorolta az elszámoltatási kormánybiztos, aki ezzel kapcsolatban arra kéri Péterfalvi Attilát, vizsgálja meg, hogy az ismertetett adatlap nem sérti-e az információs önrendelkezésről és az információszabadságról szóló törvényt.

Budai Gyula tudatta: az ügyben megkeresi majd Hatala József országos rendőrfőkapitányt is, kérve, folytasson le vizsgálatot a Tiszacash Zrt., valamint a Magyar Termőföld Ingatlanhasznosító Kft. jogügyleteivel kapcsolatban.

Forrás: MTI