Sportiskolákkal biztosítanák az oktatás jövőjét

KG

2012. augusztus 6., hétfő 07:52, frissítve: hétfő 08:13

Sportiskolákat hozna létre több kistelepülési önkormányzat, ez lehet ugyanis egy újabb mentőötlet ahhoz, hogy a jövő évi államosítás után is biztosítottnak lássák az oktatás jövőjét – ismerteti a hétfői Világgazdaság.

A szokatlan lépésre hasonló okból lehet igény, mint amely miatt sok önkormányzat valamelyik egyház kezébe adná át az iskoláját. Arról még most sincs pontos szabályozás, hogy miből gazdálkodhatnak majd azok a kistelepülési iskolák, amelyek eddig önkormányzati tulajdonúak voltak, 2013-tól pedig automatikusan átkerülnek az államhoz. A nem az állam által fenntartandó intézmények finanszírozásáról ezzel szemben már törvény rendelkezik.

A legjobban az egyházakhoz kerülő iskolák járhatnak, ezekhez akár másfélszer annyi támogatás is juthat, mint az államiakhoz. Mégis, az egyházak sok helyen már nem vállalják az iskolaátvételt, mert a saját anyagi lehetőségeiket is meghaladja a megnövekedett kínálat – ismerteti a lap.

A szülők legalább felének beleegyezéséhez kötné a települési óvodák és iskolák valamely egyháznak való átadását a fideszes Pánczél Károly. 2012 szeptemberétől több, korábban önkormányzati kézben lévő iskola kerül egyházi fenntartásba.

Az eredeti elképzelésekkel szemben magasabb lélekszámnál húzhatják meg azt a határt, ahol az államnak automatikusan át kell vennie az iskolák fenntartását. Így több oktatási intézmény kerülhet állami kézbe – tudta meg a Magyar Nemzet.

Ilyenkor jöhetnek jól az olyan alternatív megoldások, mint a sportiskola létrehozása. Ez persze csak azokon a településeken működhet, ahol az önkormányzat önerőből képes fenntartani egy iskolát. Nehezíti a helyzetet, hogy 2013-tól már csak akkor vállalhatnak az önkormányzatok olyan nem kötelező feladatokat, mint a sportiskola fenntartása, ha emellett minden kötelezőt ki tudnak fizetni.

Ez azoknak a városoknak jelenthet problémát, ahol nagyobb sportiskola működik. A Világgazdaság úgy tudja, több ilyen helyről is jelezték már a döntéshozóknak, hogy változtatni kéne a szabályozáson, mielőtt ellehetetlenül a finanszírozás.

Forrás: MTI