Súlyos következményektől tart az MSZP

PR

2012. február 15., szerda 11:02

Az MSZP azt reméli, a kormány megérti az Európa Tanács (ET) bírálatait, és változtat például a médiatörvényen, ellenkező esetben az országot súlyos jogkövetkezmények sújthatják – mondta Harangozó Gábor, a párt országgyűlési képviselője szerdán sajtótájékoztatón.

Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének szóvivője pénteken kijelentette: teljes körű együttműködést vár az Európai Bizottság Magyarország és az Európa Tanács között azokban a témákban, amelyekről a kormány a strasbourgi székhelyű szervezettel folytat konzultációt.

Az MSZP-s politikus ezt azzal összefüggésben közölte, hogy csütörtökön Budapestre érkezik a 47 államot tömörítő, elsődlegesen az emberi jogok védelmére összpontosító Európa Tanács két jelentéstevője, akik áttekintik az elmúlt időszak jogalkotását, egyebek közt azt, hogy a médiajogi szabályozás mennyire egyeztethető össze a nemzetközi demokratikus normákkal.

Harangozó Gábor hangsúlyozta, hogy az ET emberi jogi biztosa már egy éve ismertette véleményét a magyar médiaszabályozásról, azt állítva, hogy a média sokszínűsége ellehetetlenült, a közszolgálati média függetlenségének biztosítékai pedig hiányoznak. Az MSZP-s képviselő hozzátette: a helyzet annyiban változott, hogy amíg akkor az Európai Bizottság nem vette figyelembe az ET elvárásait, és csak kisebb módosításokat írt elő a médiatörvényen, mára az Európai Unió javaslattevő-végrehajtó intézménye sajátjaként tekint azokra, így az esetleges elmarasztalásnak súlyos következményei lehetnek.

Forrás: MTI