Szakértők vizsgálódhatnak az arab sakkozó bántalmazásának ügyében

PR, 2012. június 6., szerda 12:26
Igazságügyi orvos, illetve műszaki szakértők kirendeléséről döntött a Szegedi Nyomozó Ügyészség az egyesült arab emírségekbeli sakkvezető ügyében folyó eljárásban – közölte Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán.

Az arab férfi azt állítja, szombatra virradóra rendőrök bántalmazták a Tisza-parti városban. Az ügyében bántalmazás hivatalos eljárásban bűntett gyanúja miatt indított nyomozást a Szegedi Nyomozó Ügyészség ismeretlen elkövető ellen. A szóvivő elmondta, az orvosszakértő feladata lesz eldönteni, hogyan keletkezhettek Szaúd Mohamed al-Marzúki sérülései, a műszaki szakértő pedig összeveti majd a sérüléseket és a helyszínen rögzített más nyomokat. A Szegedi Nyomozó Ügyészség folytatja a sértett kedden, a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikáján elkezdett meghallgatását, illetve elemzi az esetet rögzítő térfigyelő kamerák felvételeit is – tudatta Szanka Ferenc.

Nem haragszik

Az ügyészség ezt követően dönthet arról, hogy a három intézkedő rendőrt tanúként vagy terheltként hallgatják meg az eljárásban – hangsúlyozta a szóvivő. A sakkvezető keddi kihallgatását megelőzően közölte, nem kíván nyilatkozni az őt ért támadásról a magyar sajtónak. Marzúki annyit azonban elmondott, „nem haragszik a magyar népre”.

Az arab ország The National című lapjának keddi beszámolója szerint a férfinak a bántalmazása során öt bordája tört el, a mellkasán és a hátán számos zúzódás keletkezett, és asztmás lévén a verés közben rövid időre a légzése is leállt.

Mint arról a Hír Televízió és a Magyar Nemzet is beszámolt, Szaúd Mohamed al-Marzúki a tizennyolc éves Szálim Abdur-Rahmánt kísérte el Szegedre, ahol a fiatalember Lékó Péterrel készült az augusztusi athéni junior sakkvilágbajnokságra. A két arab férfi szombatra virradóra egy vacsorát követően sétált vissza szállodájukba, amikor – a cikk szerint – az őket illegális bevándorlóknak vélő idegenrendészek inzultálták. Az érintettek először azt hitték, rablótámadás áldozatai. Az idősebb férfit előbb fellökték az autóval, majd ütötték-rúgták, a fiatal sakkozónak közben sikerült elmenekülnie – áll a The National beszámolójában.

Pártatlan és tisztességes eljárás

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) szóvivője az Abu-Dzabiban szerkesztett lap cikkére reagálva közölte, a hatályos jogszabályok alapján a folyamatban lévő eljárással kapcsolatban kizárólag az ügyészség adhat tájékoztatást. Szenti Szabolcs úgy fogalmazott, a sajtóban megjelent nyilatkozatokat a CSMRFK ezért akkor sem kommentálhatja, ha egyébként azt szívesen tenné, mivel azok számos állítását cáfolni tudná.

A Szegedi Nyomozó Ügyészség eljárásának befejezéséig a rendőrség még a látszatát is kerülni szeretné annak, hogy az eljárás pártatlan és tisztességes lefolytatását bármilyen formában befolyásolni igyekszik – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve: a jelenlegi jogszabályok alapján a főkapitányság ugyanakkor cáfolhatja azt a The National cikkében megjelent állítást, mely szerint „a rendőrség már bocsánatot kért a történtekért, és elismerte, hogy a rendőrök hibáztak”.

Forrás: MTI, MNO, Hír TV
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Előre látható kockázatok
Hajdú Péter
Pár évvel korábban Ausztráliában ugyanoda vezetett a devizahitelezés, mint nálunk.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása