Száz vádlott egy napon: kezdődik a Fészekrakó-csalók tárgyalása + Videó

NT

2012. május 22., kedd 03:45, frissítve: kedd 10:15

Háromnaposra tervezett vádirat-ismertetéssel kezdetét veszi kedden az avasi Fészekrakó-csalás néven elhíresült, 278 vádlottat érintő tárgyalás a Miskolci Törvényszéken. Szabó József sajtószóvivő azt közölte, hogy az első napon várhatóan 90-100 vádlott ügye kerül sorra – írja a Magyar Nemzet.

A vádlottak még 2005-ben, a sokgyermekes családok használtlakás-vásárlását támogató Fészekrakó programmal visszaélve, mintegy 170 millió forinttal károsították meg az államot, és mintegy 750 millió forinttal a hitelező bankot. A lap kitér rá, hogy a csalássorozat elsőrendű vádlottja egy ügyvéd, az ő segítségével juttatták a szervezők 25 éves futamidejű kölcsönhöz az erre nem jogosult családokat.

A csaláshoz hamis munkáltatói igazolásokat és túl nagy összegről szóló ingatlanbecsléseket használtak fel, ezért több munkáltató és banki ügyintéző is a vádlottak padján ül. A vád szerint a valós vételár és a papírokon szereplő ingatlanérték-különbözet jórészt a csalás szervezőinek zsebében landolt, de egy kisebb hányadot kaptak a lakásokba jogosulatlanul beköltözők is – írja a Magyar Nemzet.


A csalássorozat 132 ingatlant érint, a vád gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette, valamint különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette, illetve más bűncselekmények.

Az ugyanezen a lakótelepen elkövetett, hasonló csalás miatt egy 29 és egy 79 vádlottat érintő per is elkezdődött már Miskolcon, egy szintén idekapcsolódó ügyben pedig rövidesen várható a vádemelés – közölte a lappal Szabó József.

Szociálpolitikai csalás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében első fokon egy ügy már lezárult. A taktaközi csalás néven ismertté várt bűncselekmény-sorozatért, amiben gyakorlatilag lakhatatlan házak építéséhez mintegy 450 millió forint szociálpolitikai támogatást vettek fel jogtalanul, az elsőrendű vádlott, a szerencsi építési hatóság volt vezetője tíz év börtönbüntetést kapott. Ez utóbbi ügyet is Miskolcon tárgyalták, ennek több mint 202 vádlottja nem fért el a tárgyalóteremben, ezért ki kellett bérelni a Nemzetközi Kereskedelmi Központ színháztermét. Jelen esetben erre nincs szükség, mert egy új jogszabály értelmében lehetőség van arra, hogy csak azok vegyenek részt a tárgyaláson, akik az adott vádpontban érintettek.

Forrás: Magyar Nemzet