Szegedi asszisztense volt a pártigazgató húga

2012. augusztus 7., kedd 16:02, frissítve: kedd 16:19

Több mint öt hónapja Szegedi Csanád asszisztenseként dolgozott Szabó Gábor húga, aki több mint havi 400 ezer forintot keresett. Szabó Andrea a hír megjelenését követően lemondott a posztjáról. Korábban Novák Elődről derült ki, hogy uniós pénzt kapott.

A Hvg.hu kedden arról írt, hogy nettó több százezer forintos havi fizetést kaphat Brüsszelből a Jobbik pártigazgatójának húga, aki jelenleg is a pártból kilépett Szegedi Csanád EP-képviselő akkreditált asszisztenseinek egyike az Európai Unió fővárosában. Szabó Gábor közleményében felidézte, hogy húga, Szabó Andrea 2012 márciusában kapott felkérést Szegedi Csanádtól, hogy segítse a képviselői munkáját. Ezt kétdiplomás egyetemi végzettsége, nyelvtudása, és szakmai ambíciója okán örömmel vállalta el – fűzte hozzá, jelezve: testvére már felmondott.

A lap szerint az akkreditált asszisztensek minimum nettó 1600-1800 eurót, azaz több mint 400 ezer forintot vihetnek haza havonta. A pártigazgató kitért arra is, hogy egészen mostanáig közös cégük volt Szegedi Csanáddal, együtt nyitották meg a Turul Márkaboltot, de e cégben való részesedése átadását a múlt heti elnökségi döntés után már ő is kezdeményezte és erről nyilatkozatot tett.

Lemondás

„Szerencselovagok

Pénzügyi vonzata is van
a Jobbik és Szegedi Csanád látványos és botrányoktól hangos szakításának. Szegedi ugyanis kiszáll a Vona Gábor pártelnök feleségével közös cégből, míg egy másik, Szabó Gábor pártigazgatóval együtt jegyzett vállalkozásban magára marad – deríttette ki a Magyar Nemzet.

Novák Előd mellett több, korábban a Kuruc.infóval hírbe hozott személy is hónapokon át uniós pénzt kapott Szegedi Csanád képviselői keretéből – írta a Hvg.hu. A néhány hónappal ezelőtt EU-zászlót égető, az EP-képviselő kizárását elsők között követelő Jobbik-alelnök megerősítette az információt, mint mondta, a pénzt klasszikus munkabérnek tekinti.

Nagy Ervin, a Jobbik korábbi alelnöke szerint a párt „tele van mindenféle szerencselovagokkal, olyanokkal, akik azért kerültek közel a párthoz, mert érezték a pénz szagát és a hatalom lehetőségét. Jöttek mindenfelől, elvek nélkül”.

Szegedi két hete lemondott valamennyi Jobbikban betöltött tisztségéről, ám európai parlamenti mandátumát annak ellenére megtartotta, hogy a Jobbik országos elnöksége egyhangúan Brüsszel elhagyására szólította őt, amiért – mint Vona Gábor ismertette – Szegedi „uniós pénzeket ajánlott fel az elítélt, és többször is a nyomozó hatóságok látókörébe került” Ambrus Zoltánnak, aki zsidó származásával zsarolta őt.

Ezt megelőzően Novák Előd lemondásra szólította fel Szegedit, mert korábbi állításával ellentétben feltehetően már régebben is tudott zsidó származásáról. A borsodi politikus testvére, Szegedi Márton pedig szombaton jelentette be, hogy elhagyja a radikális pártot. Indoklása szerint „az elmúlt időszak eseményei miatt, a felmenői és testvére iránt érzett tisztelete és szolidaritása jeléül” tett így.

A Magyar Nemzet korábban arról írt, hogy szeptemberben zászlót bonthat Borsodban az a mozgalom, amely a csalódott jobbikosokat tömörítené egybe.

Szegedi pénteken találkozott az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjével. Az EP-képviselő sorstársnak nevezte Köves Slomót, hiszen sokáig – állítása szerint – az ő nagyszülei is titkolták származásukat. A volt radikális politikus Auschwitzba is elutazik, hogy lerója kegyeletét.

Forrás: MTI