Szekeres, Oszkó és Veres is gyanúba keveredhet

BL, 2011. december 29., csütörtök 12:10, frissítve: csütörtök 12:10
Az elszámoltatási kormánybiztos a jövő év elején tesz büntetőfeljelentést a Malév privatizációs és visszavásárlási ügyében – ezt maga Budai Gyula erősítette meg sajtótájékoztatón Nyíregyházán csütörtökön.

Az ügyben két volt pénzügyminiszter, Veres János, a Gyurcsány-kormány, valamint Oszkó Péter, a Bajnai-kabinet tárcavezetője érintett az államot ért kár gyanúja miatt – mondta a kormánybiztos.

Hozzátette, hogy a Honvédelmi Minisztérium feltételezhetően szabálytalan luxuslakás-eladásai is várhatóan két volt minisztert érintenek majd: az országgyűlési mentelmi joga alól már felfüggesztett Juhász Ferenc mellett „gyanúba keveredhet” Szekeres Imre is a meginduló ügyészségi eljárás során.

Az elszámoltatási kormánybiztos magyarázatként hozzáfűzte, hogy a honvédelmi tárcánál – a vizsgálata szerint – 2002 és 2010 között összesen 44 luxuslakást értékesítettek a minisztérium felső vezetése tagjainak. Összesen 1 milliárd 115 millió forint értékű lakást adtak el számukra 315 millió forintért. „Az államot így 800 millió forintos kár érte” – mondta Budai Gyula. A lakásértékesítés – folytatta – nemcsak Juhász Ferenc, hanem Szekeres Imre miniszteri feladatának ellátása során is folytatódott, így felvetődik az ő felelőssége is. Megjegyezte, hogy Juhász Ferencet egy lakás értékesítésének szabálytalansági gyanúja miatt kérte ki a Legfőbb Ügyészség az Országgyűléstől, így – hangsúlyozta – ha az eljárás megindul, a további, az államnak szintén anyagi hátrányt okozó 43 lakáseladásnál is lehet felelős.

Budai Gyula a sajtótájékoztatón kitért arra: szerinte alaptalan az a feltételezés, hogy politikai leszámolás lenne a különböző ügyek vizsgálata. „Elszámoltatásról van szó, s a politikai felelősségen túl jogilag is felelniük kell azoknak, akik anyagi kárt okoztak” – hangoztatta. Közölte: jelenleg 35 kiemelt ügyben folyik vizsgálat.

A korábban befejezettek eredményeként pedig Juhász Ferenc mellett a sukorói telekcserénél Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Posta Palota eladásánál Szabó Pál volt közlekedési miniszter, az úgynevezett „kémügyben” pedig Szilvási György volt titokminiszter az érintett. Továbbá 13 volt államtitkár ellen is folyik eljárás a korábbi kormányok tagjai közül – összegzett az elszámoltatási kormánybiztos nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása