Szekeres utasítására kaptak gránátot a rendőrök + Videó

LM

2012. május 29., kedd 14:34, frissítve: kedd 14:47

Alkotmányellenesnek és jogsértőnek nevezte Hende Csaba honvédelmi miniszter keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt, hogy a honvédség 2006 őszén fegyvereket és gránátokat adott át a rendőrségnek; az erről szóló jelentést megküldték az ügyészségnek. A Fidesz szerint nincs helye a közéletben azoknak – így mások mellett Szekeres Imre volt honvédelmi miniszternek –, akik hozzájárultak a 2006. őszi jogsértésekhez.

A tárcavezető az ügyben általa indított vizsgálat lezárulta után elmondta: 2006-ban Szekeres Imre akkori szocialista miniszter és Havril András akkori vezérkari főnök szóbeli utasítása alapján adták át az eszközöket a rendőrségnek. A könnygázgránátok, gránátvetők közül 106 gránát végül nem került vissza a honvédség raktárába; ezeket valószínűleg a rendőrök felhasználták. Hende Csaba megemlítette: a felhasznált eszközök forgalmi értéke 1,3 millió forint, ezt nem térítette meg a rendőrség. A vizsgálat eredményét a Honvédelmi Minisztérium (HM) a saját honlapján nyilvánosságra hozza – fűzte hozzá.

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

A Fidesz szerint nincs helye a közéletben azoknak – így mások mellett Szekeres Imre volt honvédelmi miniszternek –, akik hozzájárultak a 2006. őszi jogsértésekhez. Gulyás Gergely, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes alelnöke így reagált az MTI-nek arra, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter alkotmányellenesnek és jogsértőnek nevezte azt, hogy a honvédség 2006 őszén fegyvereket és gránátokat adott át a rendőrségnek. „A Hende Csaba által nyilvánosságra hozott jelentés egyértelművé teszi az akkori miniszter, Szekeres Imre felelősségét abban, hogy jogellenesen adott át fegyverzetet a rendőrségnek, erre ugyanis nem lett volna lehetőség” – mondta. A kormánypárti képviselő közölte: „tekintettel arra, hogy 2006. október 23-án az akkori hatalom a rendszerváltozás óta nem tapasztalt mértékben sértette meg az állampolgárok, köztük békés tüntetők alapvető alkotmányos jogait, úgy gondoljuk, nincs helye a közéletben azoknak, akik ehhez mulasztással vagy szándékosan, de mindenképpen jogellenesen hozzájárultak”.

Hazudtak a szocialisták

Ismert, a Magyar Nemzet korábban már megírta, nem csak gránátokat és gránátvetőket adtak át a rendőrségnek a honvédség eszközeiből jogszerűtlenül a 2006-os tömegoszlatáshoz. A szocialisták ezt követően közleményt adtak ki, amiben az állt: nem felel meg a valóságnak a sajtóban megjelent, a Honvédelmi Minisztériumra hivatkozó állítás. A tárcavezető a Hír TV Rájátszás című műsorában cáfolta a szocialisták állításait, és nemes egyszerűséggel hazugságnak nevezte azt.

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet


A Magyar Nemzet beszámolt arról is, a vizsgálat – a 2006-os rendőrattakkal összefüggésben elkészült belső jelentés alapján – megállapítja Szekeres Imre MSZP-s honvédelmi miniszter politikai felelősségét, aki minden felelősséget vállal döntéséért.

Nem maradhat a rendőrség állományában az az egyenruhás, akit jogerősen elítéltek a 2006-os rendőri túlkapások miatt – közölte a Belügyminisztérium. A Hír Televízió úgy tudja, 73 rendőrt állítottak bíróság elé a véres tömegoszlatások után, tizenhárom egyenruhást el is ítéltek, közülük azonban legalább hatan továbbra is a rendőrségnél dolgoznak. A 2006-os rendőri túlkapásokkal kapcsolatban a Hír TV Célpont című műsora tavaly ősszel közölt először neveket.

Forrás: MTI, MNO