Szél, jégeső, zivatarok: ez várható vasárnap

WL

2012. június 10., vasárnap 09:34, frissítve: vasárnap 12:43

A hét utolsó napján is folytatódhat a viharos időjárás, az OMSZ másodfokú figyelmeztetést adott ki az ország nagy részére. A szombati vihar sok helyen komoly károkat okozott.

Villámcsapások miatt több épület kigyulladt a szombat éjszakai viharban, de személyi sérülés sehol nem történt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Petróczi Tímea elmondta: országszerte 21 esetben kellett a tűzoltóknak kivonulniuk, ami nem számít rendkívülinek. A kidőlt fák és letört ágak nem okoztak komoly problémát, ugyanakkor a villámcsapások miatt több helyen tűz ütött ki.

Budapest III. kerületében egy háromszintes épület teteje kapott lángra, Ecseren egy ház tetőszerkezete égett, Balmazújvárosban pedig egy birkahodály semmisült meg teljesen a tűzben. A mintegy 300 birkát még időben sikerült kimenteni – tette hozzá a szóvivő.

Beszámolt arról is, hogy Pilisszentivánon egy gázórába csapott villám; itt a tűzoltók és a gázszolgáltató beavatkozására is szükség volt. A veszélyelhárítás idejére a ház öt lakójának el kellett hagynia az otthonát.

Nádfedeles épület égett le éjszaka Balatongyörökön villámcsapás miatt. A viharban a nyaraló a tűzoltók erőfeszítése ellenére teljesen megsemmisült.

A szombati vihar miatt számos helyre riasztották a zalai tűzoltókat, volt, ahol kidőlt fához, Zalaegerszegen pedig elöntött pincehelyiséghez kellett kivonulniuk.

A viharos időjárás vasárnap is folytatódhat. Narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztetést adott ki az ország nagy részére az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kora délutánig elszórtan várhatóak zivatarok, amelyekhez jégeső társulhat. Késő délutántól viszont a Dunántúl délkeleti részén, az Alföldön és északkeleten heves zivatarok alakulhatnak ki erős széllel, jégesővel, nagy mennyiségű csapadékkal.

A hőmérséklet viszont marad nyárias: a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap nyugaton 25, keleten 30 fok körül várható.

Fotó: idokep.hu
Fotó: idokep.hu

Forrás: Hír TV/MTI/idokep.hu