Szinte eltűnt a Tisza

tt

2012. szeptember 4., kedd 18:05, frissítve: szerda 19:00

Holnap délutánig napsütéses időre, 30 fokos melegre számíthatunk, viszont estefelé – főleg északon – már előfordulhat némi eső és szél. A Tisza vízszintje mindössze 21 centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb vízállásnál. A folyón leállt a hajóközlekedés.

Hazánk területén a hét közepére egyre kevesebb lesz a felhő, csapadék egyelőre nem valószínű. Szerdán a napos időt követően a déli óráktól délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, feltámad a szél, ugyanakkor főként a Tiszántúlon végig a napsütésé lesz a főszerep.

Délután, kora este a Dél-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegységben szórványosan már előfordulhat zápor, zivatar, lokálisan számottevő csapadékkal. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de északnyugaton az északi, északkeleten pedig az északkeleti szél olykor megélénkül. Zivatar környékén átmeneti szélerősödés előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 13, 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 26, 32 fok között valószínű.

Nagyon alacsony a Tisza vízszintje

Az Országos Vízjelző Szolgálat jelentése szerint a vízállás kedd reggel a hivatalos mérőponton -332 centiméter volt, mely mindössze 21 centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb vízállásnál – közölte az Idokep.hu internetes portál. Az elmúlt időszakban a csapadékszegény időjárás miatt nem hullott számottevő mennyiségű eső a Tisza vízgyűjtőjének a területén, ezért a mellékfolyók sem szállítottak kellő mennyiségű vizet a folyóba. A nyár nagy részében pedig nemcsak száraz volt az idő, hanem nagyon meleg is, ezért jelentős mértékben párolgott el a víz a Tiszából.

A Tisza állapotváltozása
A Tisza állapotváltozása
Fotó: Csépke Csaba / idokep.hu

Leállt a hajóközlekedés

Kedden reggel másodpercenkénti 58 köbméteres vízhozamot mértek; összehasonlítva: normális esetben Szegednél 820 köbméter az átlagos érték, ahol szintén alacsony jelenleg a vízállás, ezzel együtt a vízhozam is, melynek értéke jelenleg 115 köbméter másodpercenként. A Tiszán leállt a hajóközlekedés.

Portálunk a képek láttán megkereste az idokep.hu-t, ahol kérdésünkre megerősítették: Záhonyál jelenleg valóban ilyen állapotok uralkodnak. Nemcsak Záhonynál, hanem más településeknél is rekordalacsony vízállást regisztráltak. Tiszabecsnél eddig 276 centiméter volt a legalacsonyabb vízállás, melyet 1992-ben mértek, hétfőn viszont csak 269 centiméteren állt a folyó szintje. A mederteltség 0 százalékos Tivadarnál és Tiszabecsnél, az 1 százalékot pedig nem éri el Záhonynál. A jövőbeni kilátások sem túl bíztatóak, előrejelzésünk szerint a következő egy hétben sem várható jelentős mennyiségű csapadék a Tisza vízgyűjtő területén, így tovább romolhat a helyzet Kelet-Magyarország legnagyobb folyóján.

A csütörtöki hidegfront is csak záporokat, zivatarokat okoz a vízgyűjtőjén, melyek inkább lokális jellegűek lesznek, így kiadósabb eső nem várható, és az ezt követő időszakban ismét száraz időjárás köszönt be a Tisza felső szakaszán és annak mellékfolyóin.

Forrás: MTI