Választási tanácsadást nyújt a honlap

PR

2012. február 27., hétfő 21:01

Valós tapasztalatokra és a pozsonyi pártok választási programjaiban foglalt ígéreteinek összehasonlítására alapuló választási tanácsadást ígér a szlovákiai parlamenti választások előtt egy internetes honlap.
Szlovákiában több intézmény, például az ombudsmani vagy az államfői hivatal is gyakran passzív marad a korrupcióellenes harcban – írta a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál vasárnap a Transparency International nemzetközi szervezet által készített tanulmány megállapításaira hivatkozva.

A weboldal már vasárnap indult, céljairól azonban csak hétfőn tájékoztatott a honlapot működtető polgári társulás. – Azt akarjuk, hogy a választók a politikai pártok és azok képviselőinek valós cselekedetei alapján tudjanak dönteni, ne pedig csak az óriásplakátok szerint – mondta el a honlapot bemutató sajtótájékoztatón Michal Škop, az azt üzemeltető polgári társulás alapítója.

Az ötlet egyébként nem teljesen új, hasonló lehetőséggel már a 2006-os parlamenti választások előtt is élhettek a választók Szlovákiában. A kohovolit.eu weboldalon két tesztet tölthetnek ki az érdeklődők. Az egyikben 32, az EU-t, a NATO-tagságot, a szlovákiai adórendszert és hasonló témaköröket érintő kérdésre lehet válaszolni. A weboldalon működtetett program ezt követően kiértékeli, hogy mely pártok választási ígéreteivel egyezik leginkább a válaszadó véleménye.

A másik teszt során olyan jogszabályjavaslatokról lehet szavazni, amelyekkel valóban foglalkozott a 2010-es választások során felállt szlovák törvényhozás. Ennek során 21 kérdésre lehet „szavazni”. A teszt végén pedig kiderül, hogy melyik az a párt és konkrét parlamenti képviselő, akinek a valóságban leadott szavazatai legközelebb álltak a teszt kitöltőjének döntéseihez.

Forrás: MTI