Szócska nem csatlakozik a riogatókhoz

BL

2011. december 21., szerda 16:41

Szócska Miklós nem kíván az „adventi riogatókhoz” csatlakozni, az egészségügyi államtitkár szerdán azt mondta, hogy ehelyett a krízishelyzet elkerülésén dolgozik, mindeközben nyitott ajtóval várja a rezidenseket.

Szócska Miklós annak kapcsán beszélt erről, hogy a Magyar Rezidens Szövetség által meghirdetett akció során letétbe helyezett felmondólevelek hamarosan „aktiválódnak”, ami a szövetség elnöke, Papp Magor szerint alapjaiban megrendíti majd az egészségügyi ellátórendszert.

Szerdán bemutatták az új, sárga színű mentőautókat Budapesten. A 37 esetkocsi átadásáról itt olvashat bővebben.

Mint mondta: az államtitkárság a biztonságos betegellátás érdekében a tiszti főorvos segítségével méri fel, hogy az orvosok akciói miként befolyásolják a kórházak működését, és az intézmények vezetői hogyan készülnek az esetleges rendkívüli helyzetre. Ha az érintettek beváltják „riogatásukat”, januárban válik láthatóvá a probléma nagysága. Attól számítva a felmondási idő alatt az ágazat vezetése és a kórházigazgatók tárgyalni fognak a kollégákkal, mindent megtesznek azért, hogy megoldják a helyzetet.

Ha mégis krízishelyzet állna elő, az államtitkárság gondoskodni fog arról, hogy ne maradjanak ellátatlanul a betegek – mondta Szócska Miklós, leszögezve: biztos abban, hogy az orvostársadalom felelős része partner lesz a betegek ellátásában. Szócska Miklós – annak kapcsán, hogy Papp Magor többször úgy nyilatkozott, az államtitkár nem hajlandó egyeztetni velük – azt mondta: egyik egészségügyi csoportért sem tett annyit, mint a rezidensekért. Ajtaja továbbra is mindig nyitva áll a rezidensek előtt – tette hozzá az államtitkár.

„Nehéz” számok

Papp Magor múlt pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az „Élhető magyar egészségügyért” mozgalmukban gyűjtött felmondólevelek száma december elején már a 2500-at is meghaladta. Mint kiemelte: már öt megyében gyűlt össze olyan kritikus mennyiségű felmondás, amely azonnal és alapvetően fogja megrendíteni ezen területek orvosellátottságát.

Kedden az m1 Az Este című műsorában Papp Magor azt mondta: a Veszprém megyei kórházban az intézményben dolgozók csaknem 70 százaléka letétbe helyezte a felmondását, s ez országos jelenség. Rácz Jenő, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház igazgatója erre aznap úgy reagált, kórházuk minden eshetőségre felkészült vészforgatókönyvvel. Ugyanakkor kiemelte: a 70 százalékos arányt „nehéz számnak tartja”, különösen mivel az intézmény 250 orvosának jelentős része vállalkozásban dolgozik, akik ilyen módon nem is tudnának felmondani.

Mint kifejtette: sem szándékuk, sem jogi lehetőségük nincs arra, hogy bármi módon hamarabb megtudják az összegyűjtött felmondólevelek számát, így nem tudja, hányan csatlakoztak intézményében a rezidensek akciójához. Rácz Jenő szólt arról is, hogy tudomása szerint kórházában senki sem csatlakozott a Magyar Orvosok Szövetsége által hirdetett akcióhoz, amelyben az orvosok kinyilváníthatják, hogy nem hajlandók önként túlmunkát vállalni.

Forrás: MTI