Szorul a hurok Bajnai nyaka körül?

NT

2012. április 13., péntek 05:54, frissítve: péntek 05:54

A Dataplex-ügyben a szálak lassan Bajnai Gordonig érnek – jelentette ki Budai Gyula elszámoltatásért felelős kormánybiztos. A Magyar Nemzet információi szerint az ügy kapcsán hamarosan bővülni fog a gyanúsítottak listája.

Az előzményekről azt kell tudni, hogy adva van egy, profilját tekintve informatikai cég, ez a Dataplex Kft., amely a 2000-es évek közepéig igen csekély forgalommal büszkélkedhet. Ezt követően – 2005 nyarán – változás történik. A Bajnai Gordonhoz köthető Wallis Rt. egyik leánycége ráteszi kezét a korábban említett Dataplexre – több mint kétmilliárdot fizet ki érte. A fellelhető dokumentumok azt bizonyítják, hogy 2005. szeptember 2-ával szállt át a komplexum működtetésének joga a Wallis-csoportra, majd októbertől három ciprusi bejegyzésű cég lett a VIII. kerület, Ciprus utca–Asztalos Sándor utca sarkán működő Dataplex tulajdonosa.

Nem húzták az időt a „ciprusiak”

A lap kitér rá, hogy nem tartották sokáig maguknál a céget a „ciprusiak” – december 12-én tovább is adták a Magyar Telekomnak, immár 5,1 milliárd forintért. Így potom 2,9 milliárd forintnyi haszonra tettek szert csupán két-három hónap alatt. A Heti Válasz egy korábban publikált írása választ jelenthet a gyors értéknövekedésre. A cikk szerint 2005 szeptembere és decembere között megjelentek a jól fizető állami vendégek a Dataplex által működtetett szerverhotelben.

Az újság arról értesült, hogy a Kóka János gazdasági miniszter által közvetve vagy közvetlenül felügyelt, illetve a tárca résztulajdonában lévő vállalatok közül a MÁV Informatika Kft. és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. is kopogtatott a Dataplexnél, és bejelentkezett az ugyancsak állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek és a Magyar Posta is.

Bajnai Gordon mást állít: szerinte a – robbanásszerű – üzleti siker a szakértői menedzsmentnek volt köszönhető. Nekik ugyanis sikerült olyan magánvállalatokat megcsípniük, akik nemzetközileg is elismertek.

Offshore, de ki a tulaj?

Felvetődik a kérdés, hogy kik álltak az extraprofitot bezsebelő offshore cégek mögött? A Dataplexből rövid ideig 49 százalékos tulajdonrészt birtokló Fleminghouse Investments Ltd. igazgatói között felbukkant Bajnai Gordon is. Szintén ekkora hányaddal rendelkezett a szervercégből a Corbeil Holdings Ltd., amelynek tulajdonosa Lepp Gyula, aki Kóka János volt SZDSZ-es miniszter sógora. A harmadik ciprusi cég, a Romnio Investments Ltd. tulajdonosi köréről semmit nem lehet tudni.

Bajnai korábban határozottan cáfolta, hogy az adóelkerülést szolgálta az ügyletbe bevont három ciprusi offshore cég. Ennek ellenére tény, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást rendelt el az ügyben. Jelenleg még csak egy gyanúsított van, de a Magyar Nemzet információi szerint hamarosan újabb gyanúsítás jöhet. Mint köztudott, a Dataplex adásvételét vizsgálja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is, amely rövid időn belül elkészülhet a jelentésével.

Kóka sem volt tétlen

A Magyar Nemzet korábban Kóka Jánosról is cikkezett, akinek aktivitása az üzleti életben igencsak megnőtt. A volt SZDSZ-es gazdasági miniszter egy tanácsadói céget gründolt, korábban pedig egy mobilfizetési céget, melyben ballib nagyágyúk is helyet kapnak. A volt liberális tárcavezető cégei valószínűleg állami vállalatokkal is megmérettethetik magukat a piacon.

Forrás: Magyar Nemzet