Támad a hideg – késnek a vonatok

BL

2012. február 6., hétfő 09:41

Hosszabb menetidővel közlekednek több vonalon a vonatok műszaki hibák és a hideg miatt; a váltók több helyen lefagytak, volt, ahol a szerelvények áramszedője jegesedett el – tájékoztatott Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese hétfőn reggel.
Az OMSZ vasárnapi előrejelzése szerint hétfőn várhatóan folytatódik a havazás.

A Budapest–Vác–Szob- és a Budapest–Veresegyház–Vác-vonalon több szerelvény áramszedője eljegesedett. A szerelvényfordulók miatt a vonatok átlag 20-25 perc késésre kell számítani a reggeli órákban. A Budapest–Lajosmizse-vonalon meghibásodott az egyik szerelvény, az erre közlekedő vonatok utasai 15-20 perc késéssel számolhatnak.

Jelentős késésekkel közlekednek a vonatok műszaki problémák miatt a Budapest–Vác–Szob-, a Budapest–Veresegyház–Vác-, a Budapest–Székesfehérvár- és a Budapest–Pusztaszabolcs-vonalon. A vonatok átlagosan 25-30 percet késnek az említett vonalakon. A hó jelenleg még nem okoz komoly fennakadásokat a vasúti közlekedésben, de a déli megyékben újrakezdődött a havazás. A MÁV Zrt. szakemberei folyamatosan végzik a váltók tisztítását és a jegesedés megszüntetését a forgalom fenntartása érdekében – tették hozzá reggel kiadott közleményükben.

Fagyás és felújítás

Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletesének korábbi közleménye szerint az ország vasútvonalain a hétfői napra előírt menetrend szerint elindultak a szerelvények. A Budapest–Székesfehérvár-vasútvonalon Érd-alsó és Tárnok között elromlott az egyik tehervonat mozdonya, emiatt a Nagykanizsára közlekedő személyvonat hatvan perc késéssel közlekedett.

A hideg több állomáson okoz gondot, mert a váltók lefagynak. A Budapest–Kunszentmiklós–Tass-, a Budapest–Cegléd–Szolnok-, a Budapest–Székesfehérvár- és a Budapest–Pusztaszabolcs-vonalakon 10-15 perc késések előfordulhatnak. A határállomások tájékoztatója szerint a Corona nemzetközi gyorsvonat 10, az Ister EuroNight 15, a Tisza nemzetközi gyorsvonat 60 perc késéssel érkezett Magyarország területére.

A Budapest–Hatvan–Miskolc- és a Budapest–Újszász–Szolnok-vasútvonalak közös szakaszán Kőbánya-felső állomáson az egyik tehervonat áramszedője eltörött, és megsértette a felsővezetéket. Az erre közlekedő vonatok utasai 15-20 perces késésre számíthatnak. A Budapest–Győr–Hegyeshalom-vasútvonalon több helyen sebességkorlátozást vezettek be, emiatt átlagosan tíz perc késés várható.

A Budapest–Vác–Szob-vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a szerelvények, mert Vác és Verőce között felújítási munkát végeznek. A sajtóügyeletes közölte azt is, hogy a Budapest–Moszkva–Budapest-vonalon közlekedő Tisza nemzetközi gyorsvonat az orosz szakaszon pályafelújítási munkák miatt március 22-ig módosított menetrend szerint közlekedik.

Másodfokúra emelte Dunakiliti térségében a készültséget az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, miután a szlovák társszerv jelezte: a felerősödött zajlás miatt megkezdték a felkészülést a jég régi Duna-mederbe eresztésére. Továbbra is intenzív jegesedés tapasztalható a Rábán, a Marcalon, a Lajtán és a Répce árapasztóján. A Győr–Gönyű kikötő teljes területét a szombati jégtörés ellenére ismét jég borítja – áll hétfői közleményükben.

Járhatatlan utak

Hóátfúvás miatt még négy alsóbb rendű út járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ugyanakkor minden település megközelíthető – tájékoztatott a közútkezelő társaság megyei ügyelete hétfőn.

Továbbra sem lehet közlekedni a Gesztely–Újharangod, az Abaújkér–Aranyospuszta, a Pere–Abaújszántó és a Vilmány–Fony közötti úton. Számos út csak egy nyomsávon, nehezen járható a megyében.

BKV: rendben

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. az éjszakai műszakban 98 munkagéppel és 429 hómunkással takarította Budapest útjait és köztereit; az utak járhatóak, a BKV járatai hajnalban rendben elindultak – tájékoztatott a társaság hétfőn kora reggel. A közlemény szerint éjszaka erős fagy volt, a fővárosban mínusz 20 Celsius-fokot is mértek az FKF munkatársai. Emiatt a szóró járművek éjjel egy óra körül visszatértek a fő- és közösségi közlekedési útvonalakra, hogy a lefagyásokat megszüntessék. A járdák, a lépcsők és a gyalogátkelőhelyek síkosságmentesítését 429 hómunkás végezte el.

Nincs fennakadás a BKV járműveinek forgalmában; a buszok 99 százalékát el tudták indítani – közölte a BKV Zrt. hétfő reggel. A közlemény szerint bár a BKV járatai hétfő reggel is rendben elindultak, de a rendkívül hideg időjárás miatt továbbra is előfordulhatnak fennakadások, ezért arra kérik az utasokat, hogy számoljanak ezzel, vegyék figyelembe az esetleges járatkimaradás lehetőségét is.

A megállók takarítása folyamatos, de a járművek lépcsői csúszósak lehetnek, ezért kérik azt is, hogy az utasok fokozottan figyeljenek a fel- és leszállásra.

Forrás: MTI