Támogatják az Arad és Békés megyei együttműködést

MNO-KA, 2011. október 6., csütörtök 13:36, frissítve: csütörtök 13:36
A román kormány támogatja a romániai Arad és a Békés megyei vízügyi együttműködést, amiről emlékeztetőt fogadott el.

A román környezetvédelmi és erdőgazdálkodási minisztérium az MTI bukaresti irodájához csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a bukaresti kabinet által előző nap elfogadott memorandum értelmében a román környezetvédelmi és belügyminisztérium elkezdheti a tárgyalásokat a magyar hatóságokkal a Békés megye által igényelt ivóvíz biztosításáról, illetve a szállításához szükséges határon átnyúló csatornahálózat megépítéséről.

Az ivóvizet az Arad megyében áthaladó Maros folyó csatornájából vezetik majd át Magyarországra. A vízügyi együttműködés a február 28–március 4-i vegyes bizottság napirendjén szerepelt – olvasható a közleményben. A Békés Megyei Vízművek Zrt. Arad megye vízmű vállalatával közös társaságot alapított április elején annak érdekében, hogy jó minőségű ivóvizet vezessenek át Békés megyébe.

Csák Gyula, a Békés megyei cég vezetője akkor elmondta: az Aqua Trans Mures S. A. nevű közös társaságot fele-fele arányban hozták létre. Ez a cég fogja elvégezni a vízátvezetéshez szükséges engedélyes tervek és a beruházás előkészítését, majd annak levezetését. A vízátvezetésre azért van szükség, mert Békésben a vízművek egyes szolgáltatási területén magasabb az ivóvíz arzéntartalma az unió által engedélyezett literenkénti 10 mikrogrammnál. Az Aradról érkező, várhatóan napi 30 ezer köbméter vizet összekeverve a megyében kitermelttel, már maradéktalanul meg fog felelni az uniós normáknak a Békésben szolgáltatott ivóvíz minősége.

Kormányközi megállapodásra is szükség volt ahhoz, hogy megkezdődhessen az Aradtól az országhatárig húzódó, 15 kilométer hosszúságú vízvezeték és a továbbító állomás megépítése. A tervek szerint 2012 végéig elkészülhet a beruházás.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Jövedelem- és tűréshatárok
Farkas Melinda
Az öregségi nyugdíjminimum alakulásán a legelesettebbek sorsa múlik.
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés