Támogatták a szociális szövetkezetek létrehozását

LM

2012. március 13., kedd 14:13

A kormány új szövetkezeti törvényt készít, de azt megelőzően úgy módosítja a szociális szövetkezetek szabályait, hogy foglalkoztatási szövetkezeteket is lehessen alapítani; a javaslatot a mezőgazdasági bizottság egyhangúlag támogatta keddi ülésén Budapesten.

A bizottság javasolta, hogy a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényben szereplő Hungarikum Bizottság tagjai közé bekerüljön a Hungarikum Szövetség. A testület nem vette tárgysorozatba több szocialista képviselő határozati javaslatát, amely a vidéki gazdasági és társadalmi folyamatok fenntartható javítását célozta, mert a kormánypárti többség szerint a vidékfejlesztési stratégia szélesebb kört ölel fel a javaslatnál.

Politikai termék

Harangozó Gábor, a szocialista javaslat egyik előterjesztője elmondta, hogy céljuk a szociális alapú munkahelyteremtés, amely összecseng a szociális szövetkezetek létrehozásával. A javaslatok között szerepel a megújuló energiák helyi felhasználása, amely segítheti a jövedelmek helyben tartását. A kormánypárti képviselők politikai terméknek minősítették a határozati javaslatot, mivel a nemzeti vidékstratégia mindazt tartalmazza, amit az MSZP-s képviselők előterjesztettek.

Indulás április 1-jétől

A szövetkezeti törvénybe bekerülő foglalkoztatási szövetkezeteket április 1-jétől lehetne alapítani, illetékmentesen. Az ilyen szövetkezet munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel is foglalkozhatna. A fogyatékossága az, hogy 500 fő alapíthatja, egy országos nemzetiségi önkormányzattal közösen. A bizottság tagjai – pártállástól függetlenül – soknak tartották az 500 alapítót. Az ellenzék részéről elhangzott, hogy ez a szövetkezeti forma célzatos: állami támogatással juthatnának egyes cégek olcsó munkaerőhöz.

Idén 3, jövőre 4 milliárd forint állami forrás juttatható az új típusú szövetkezeteknek, később pedig megnyílnak az uniós támogatások is.

Javaslat

A törvényjavaslatot Navracsics Tibor nyújtotta be pénteken, a kabinet pedig hétfőn jelezte, hogy támogatja az új típusú szociális szövetkezetek létrehozását.

Forrás: MTI