Tarlós aluljáró-látogatásra hívta Szabó Mátét

TK

2013. január 4., péntek 15:53, frissítve: péntek 20:56

A Ferenciek terénél lévő aluljáró meglátogatására hívta a főpolgármester Szabó Máté ombudsmant.

Tarlós István pénteken azt mondta azt MTI-nek: ha Magyarországon úgy lehet értelmezni az emberi jogokat, szabadságjogokat, ahogy a belvárosi létesítményben teszik, akkor „csak gratulálni tud”. Szavai szerint a főváros hajléktalanprogramjában nem kis számban mentették meg az érintetteket az elmúlt két évben, gondoskodtak elhelyezésükről és foglalkoztatásukról.

„Gyakorlatilag ha valaki most lemegy a Ferenciek terére, konstatálhatja, hogy kétéves munkánkat tették tönkre” – fogalmazott a főpolgármester. Mint mondta, az emberek ott végzik a dolgukat, megágyaztak, a külföldiek ámultan nézik, hogy mi történik ott, és a főváros gyakorlatilag tehetetlen. Ráadásul a hajléktalanok is sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek – emelte ki.

Tarlós István jelezte: megerősíti a polgármesterekkel közös korábbi kezdeményezésüket, miszerint a parlament segítségét kérik az ügyben, emellett látogatásra hívta az ombudsmant, hogy „nézze meg saját szemével, hogy ahhoz képest, ami két hónapja volt, most mi van”.

Szabó Máté 2011 decemberében kérte az Alkotmánybíróságtól (Ab), hogy semmisítse meg az „életvitelszerű közterületen való lakhatás” tilalmáról szóló szabályozást.

Az Ab 2012. november 12-i határozatában alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását.

Még nem kapott meghívót

Szabó Máté ombudsman még nem kapott hivatalos megkeresést a főpolgármestertől, így érdemben nem is tud reagálni Tarlós István aluljárószemlére szóló meghívására – közölte Bassola Eszter, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának szóvivője pénteken.

Forrás: MTI