Tarlós: Előnyösebb egyezséget kötött a főváros + Videó + Képek

Közel a megállapodás BKV-ügyben

PR, TK

2012. április 17., kedd 14:43, frissítve: szerda 19:39

Összesen 15,1 milliárd forintos vételárban állapodott meg a városvezetés a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjáról a francia Suez Environnement S.A.-val; az 1997-ben kötött szindikátusi és menedzsmentszerződés megszüntetéséről és a részvényadásvételről még határoznia kell a Fővárosi Közgyűlésnek – jelentette be Tarlós István keddi sajtótájékoztatóján. A főpolgármester elmondta azt is, a napokban megállapodás születhet a BKV ügyében.

A városvezető szavai szerint a város szempontjából a korábbi szándéknyilatkozathoz képest előnyösebb egyezséget tudott kötni az önkormányzat tárgyalódelegációja. Kiemelte, hogy a befektető úgynevezett szavatossági nyilatkozatot tett, vagyis kijelentette, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette.

A főpolgármester úgy véli: az utóbbi hetekben voltak „szabályos ellendrukkerek” is, akik azon igyekeztek, hogy ne szülessen jó megállapodás, ezzel együtt „rendkívül pozitív”, botránymentes egyezség született.

Ismertette, az akkori városvezetés 1997-ben az Állami Számvevőszék kifogásai ellenére nemcsak a társaság 25 százalékát plusz 1 részvényt adta el, hanem a menedzsmentjogokat és a törzsvagyon arányos részét is. A külföldi befektetők nagyságrendileg sok tíz milliárd forint menedzsmentdíjat vittek ki az országból, s így tettek volna a következő tíz évben is – vélekedett Tarlós István.

Fotó: MTI


A főpolgármester elmondta, hogy a teljes fizetendő összeg 15,1 milliárd forint, amelyből 12,094 milliárd forintba kerülnek a részvények, tartalmazza a 2,537 milliárd forintos OTP-adósságállományt, valamint az első negyedévre járó 468 947 500 forintos menedzsmentdíjat. Utóbbi április 1-jétől már nem jár a befektetőknek.

A városvezető arról is beszámolt: az összeg túlnyomó részét maga a vízművek, illetve két – meg nem nevezett – fővárosi közszolgáltató cég kitermeli, sőt kitermelte, a kisebbik részhez rövid lejáratú hitelt kell felvennie a fővárosnak, „ami a bolondnak is megéri”. Kitért arra is, hogy a végleges megállapodás aláírásának határideje május 8.


Kérdésre válaszolva elmondta: a főváros felkészült a társaság menedzselésére, vízdíjemelésben pedig nem gondolkodnak. Az ugyancsak részben külföldi kézben lévő Fővárosi Csatornázási Művek kapcsán annyit mondott: nem zárható ki, hogy azt a szerződést is van oka felülvizsgálni a fővárosnak.

Mint a Magyar Nemzet megírta, minden pontban megállapodás született hétfőn a budapesti városházán a Fővárosi Vízművek Zrt. kisebbségi részvényeinek visszavásárlásáról. Tarlós István még a hét végén azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy semmilyen önkormányzati jogról nem mondanak le, és csak részletkérdésekben várható változás.

Jöhet a megállapodás

A főpolgármester szerint a napokban megállapodhat a kormány és a főváros a BKV középtávú működési feltételeiről, így esetleg április 30-a előtt végleges közszolgáltatási szerződést köthet az önkormányzat a tömegközlekedési társasággal.

Tarlós István sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, a főváros és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. által tett több mint egytucatnyi javaslat közül öt–hat olyan van, amelyről pozitívan nyilatkozott a kormány két megbízottja: Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára.

Fotó: MTI


A főpolgármester tájékoztatása szerint a napokban véglegesen meg fognak egyezni, s feltehetőleg a jövő heti kormányülésen a kabinet elé kerül a BKV ügye. A városvezető úgy véli, ha ez így lesz, akkor április 30-a előtt nemhogy ideiglenes, hanem végleges közszolgáltatási szerződést is köthet a főváros a BKV-val.

A kormány március végén döntött arról, hogy a főváros megkapja az állami garanciát a hiteleihez, s azon keresztül a tömegközlekedési társaság, ezt követően a főpolgármester megállapodott a BKV-nak hitelező kilenc bank vezetőjével is, ami lehetővé teszi a 2004 óta felhalmozódott, több mint 60 milliárd forintos adósságállomány refinanszírozását.

Forrás: MTI