Tarlós: Mindez csak elmélet

LR, 2012. január 18., szerda 08:50, frissítve: szerda 08:50
Elméletben elképzelhető, de teljesen valószínűtlen, hogy az állam átvegye a BKV-t – jelentette ki Tarlós István főpolgármester az m1 Ma reggel című műsorában szerdán.

A városvezető felidézte, hogy többször is elmondta: ha változatlan feltételekkel, ilyen örökséggel és ilyen adottságokkal bárki átveszi a BKV-t, akkor „bennünk a legkészségesebb partnerre talál, hogy átadjuk, és megmutathassa valaki, hogy mit tud produkálni ilyen helyzetben”. Hozzátette: az ország nagyon nehéz helyzetben van, ezért teljesen valószínűtlennek tartja, hogy az állam átvenné a céget.

Tarlós István szerencsétlennek nevezte azt a feltételezést is, amely szerint polgári védelmi szolgálatra kötelezhetnék a buszsofőröket, illetve a járművek karbantartását végzőket. „Ez annyira idétlen feltételezés, hogy hangulatkeltésen kívül semmi másra nem jó” – mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy aki ilyeneket kitalál, az „nem tájékoztatja a közvéleményt, hanem hecceli”. A főpolgármester beszélt az alkatrészbeszerzés leállásáról is. Mint ismertette, a már évek óta lerobbant járművekből vesznek ki még használható alkatrészeket, és használják fel őket pótlásnak. Hangsúlyozta: ez önmagában nem vezet a BKV leállásához, hanem bizonyos fokú teljesítménycsökkenést okozhat, ami azt jelenti, hogy ritkábban járnak bizonyos viszonylatok. Szólt arról is: nem tud róla, hogy a BKV-nál probléma lehet a februári bérek kifizetésével.

A kormánnyal kötendő megállapodás kapcsán elmondta, hogy a főváros javaslatai már a miniszterelnöknél vannak, ebben több lehetőséget foglaltak össze és számszerűsítettek. „Remélem, nem arról van szó, hogy azt a játékok játsszuk, amikor két autó szembemegy, melyik rántja el előbb a kormányt” – mondta a főpolgármester.

Atkári János pénzügyi tanácsadó távozásának hátteréről nem akart beszélni, a lapokban megjelenteket „merő találgatásnak, a fantázia szüleményének” nevezte. A Népszava a szerdai számában írt arról, hogy a korábban Demszky Gábor főpolgármester gazdasági helyetteseként dolgozó Atkári János – akinek nevéhez fűződött a vezetőváltás utáni 2011-es fővárosi „válságköltségvetés”, valamint a még szigorúbb idei büdzsékoncepció is – váratlanul, 16 hónap után közös megegyezéssel távozik február elsejei hatállyal a Városházáról.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Vélemény
Előre látható kockázatok
Hajdú Péter
Pár évvel korábban Ausztráliában ugyanoda vezetett a devizahitelezés, mint nálunk.
Legolvasottabb
Legfrissebb
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása